Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’de yıllardır çözüm aranan, bu kadar süredir de tartışılan kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesisin Yamanlar Dağı eteklerine kurulması için adım atıldı.

        İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bu karar üzerine harekete geçen çevreci avukatlar Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü, İzmir 5. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

        Davaya İzmir Barosu, bölgeden bir grup vatandaş ve fotoğraf sanatçıları da müdahil oldu.

        İki avukat; İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun, kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin, 29 Ağustos 2014 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etti.

        Özay ve Ülkü dilekçelerinde “Karşıyaka gibi 300 bini aşkın çok yoğun bir nüfusun yaşadığı ilçenin kent merkezine 10 dakikalık bir mesafedeki alanın katı atık (çöp) tesisi alanı olarak seçilmesi, bilim ve kamuoyunun tartışmasına açılmadan karara bağlanması kabul edilemez” dedi.

        KİRLİLİK YARATIR ENDİŞESİ

        Ülkü ve Özay, şu açıklamaları yaptı:

        Yamanlar’a yapılacak çöplük, kentin su havzalarına, özel ekolojik nitelikleri olan bölgeye zarar verecek. Rüzgar etkisiyle tüm İzmir’de koku ve hava kirliliği yaratacak. Bu tesisle ilgili, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nden uzmanların raporu da bizi destekliyor.

        Bu nedenle, önemli zararlar vereceği konusunda ciddi kuşkular bulunan katı atık tesis projesinin iptali için açtığımız davada mahkeme, 11 Aralık’ta keşif ve bilirkişi incelemesi yapacak.”

        Keşke çözüme de katkı koysalar

        Peki İzmir çöpünü nereye kurmalı o zaman diye düşünürken sevgili dostum, işadamı Atilla Baysak’tan bir e-posta geldi.

        Benim gibi düşündüğü için yayınlıyorum:

        Hukukçularımız Sayın Özay ve Sayın Ülkü, Kuzey Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili takdire şâyan ve detaylı bir çalışma gerçekleştirmişler.

        Bütün samimiyetimle gördüğüm ve etkilendiğim şudur; vurguladıkları yeraltı ve derin yeraltı suları, rüzgâr etkisi, tarım, flora ve fauna konularında velhasıl gerçekten birçok faktörü ilgili bilim kurullarıyla çalışmış ve bu konulardaki her türlü endişeyi dikkate alarak bu itirazı yapmışlar.

        Seçilen yerin ne kadar yanlış olduğunu meşakkatli bir çalışma ve bilimsel veriler ışığında ortaya koyarken Katı Atık Bertaraf Tesisi / Tesislerinin İzmirimiz’in hangi bölgelerinde kurulması gerektiğine dair de mutlaka bilgi / fikir sahibi olmuşlardır, en azından itirazlarını destekleyen bilim çevrelerine ‘Burası olmaz diyorsunuz, onu anladık da neresi olur?’ diye kesinlikle sorgulamışlardır.

        Bu kadar uğraş ve araştırmaları neticesinde, edindikleri bilgiler ışığında tesislerin kurulabileceği yerler konusunda da İzmir kamuoyunu aydınlatmalarının önemini vurgulamak isterim.

        Demek istediğim; herkes itirazın peşinde, itiraz edenler madem bu kadar bilgi sahibi oldular çözüme de yardımcı olsunlar. Yer göstersinler artık diyorum.”

        Bu yoruma eklenecek başka söz bulamadım..

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Asıl sanat ağaçtan sandalye yapmak değil, elma yapabilmektir.

        (Bilal ÖZEN)

        Diğer Yazılar