Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Karşıyaka’da bir anıt var, boyu yaklaşık 15 metre.. Sahil boyunca Alaybey’den Karşıyaka İskele’ye doğru gidenler mutlaka görmüştür. Farklı mimarisi hemen dikkat çeker.

        Anıt Prof. Dr Tamer Başoğlu tarafından yapıldı. Adı kısaca Kadın Hakları Anıtı’dır.

        Üzerinde Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, mermi taşıyan cefakar Türk anası, öğretmen, hukukçu, kimyager gibi Cumhuriyet kadınlarını simgeleyen kabartma figürler var.

        Her yönden gelinip içinden geçilebilir, içindeki yazılar rahatça okunabilir.

        Karşıyaka Belediyesi’nin internet sayfasında anıtla ilgili şunlar yazar:

        “...Alandaki döşemeye yapılan ve üzerinde yürünen daha sonra plaklaşarak yükselmeye başlayan elemanlar; çiğnenmekte olan, kadın haklarının Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet ile yücelmeye başladığını simgeler. Atatürk ve O’nun belli başlı ilkelerini de simgeleyen bu dikit plaklar bronz bir kuşakla sıkı sıkıya kucaklanmıştır.”

        Cumhuriyet’in 50. yılındaki yarışmada birincilik ödülü alan proje için 1972’de yapım kararı verilmiş ve bir yılda tamamlanarak 1973 yılında açılmış.

        Bu anıtın bir benzeri de Konya’nın Ereğli ilçesinde belediye önündeki meydanda var. Yapım tarihi 1973’te başlamış. O eser de Nazilli doğumlu Tamer Başoğlu’na ait..

        Anıt üç kat büyüyecek..

        Bu iki anıtın daha ilginç bir benzerliği, tüyleri diken diken eden bir öyküsü var. Dilim döndüğünce aktarayım..

        Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Kadın Hakları Anıtı’nı daha ihtişamlı hale getirmek için hareke geçti. Bunun için de heykelin projesini yapan Prof. Tamer Başoğlu’ndan izin alınması gerekiyordu. Ama ilk etapta Başoğlu sıcak bakmadı..

        Akpınar, telefonla ulaştığı Başoğlu ile bir süre sohbet edip, idealleri olan bir başkan olduğunu dile getirdi. Ünlü heykeltraş Başoğlu şunları söyledi:

        “İdealist bir belediye başkanı olmak istiyorsan, git 12 Eylül öncesi Konya Ereğli’de görev yapmış genç bir başkan vardı, onun hayatını incele ve kendine örnek al..”

        Başkan Akpınar bir an sustu.. Gözleri doldu, ekledi:

        “O başkan benim babam. Adı Kenan Akpınar...”

        Bu kez Başoğlu sustu.. Sonra sesi titredi.. İnanılmaz bir tesadüfle duygular doruğa ulaştı. Ardından Başoğlu ekledi, “Babanız nasıl?”

        - Geçen yıl kaybettik..

        Ve her iki titreyen ses, gözyaşlarını bırakıverdi..

        Bir gün sonra Prof. Başoğlu, uçağa atlayıp yaşadığı İstanbul’dan İzmir’e geldi. Makamında buluştuğu Akpınar’la uzun uzun sohbet ettikten sonra, “Öyle bir babanın oğlu yanlış yapmaz. Anıtı büyütebilirsiniz” diyerek izin verdi.

        Bazı insanları geçmişi geleceğe taşır.. Ve bazı insanların genlerinde hizmet, görev aşkı vardır.. İşte Karşıyaka öyle bir başkana sahip..

        Belediyede akılsız adam çalıştırmayın

        İzmir’in Bornova ilçesi, Evka-3 semtinde büyük çaplı bir çalışma var. Yağmur suyu boruları döşeniyor. Yollar köstebek yuvası gibi, trafik karma karışık.

        Her sefanın bir cefası olacak.. Normal.. Ancak o bölgede oturan 25 bine yakın insanı canından bezdiren bir durum var: Plansız su kesintileri..

        Yağmur suyu borularını döşeyen kişiler tam 4 kez su borusu patlattı... İnanılır gibi değil.. Akşam iftar vakti su kesik. Neden? Ekipler kazarken patlattı. Sabah işe geleceksin su yok. Neden? Yine su borusu patlattılar.

        Kazanları bir testten geçirmek gerek.. Hani bir söz var: Eşek bile aynı çamurda iki kere kaymaz..

        Ne güzel söylemiş

        Cahil gülü görmez, gider dikenine takılır.

        (Mevlana)

        Diğer Yazılar