Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Atatürk’ün isteği doğrultusunda İzmir’de zamanın Belediye Başkanı Behçet Uz öncülüğünde 1 Ocak 1936 yılında kurulan bir yeşil alan Kültürpark..

        Çoğu zaman İzmir Enternasyonal Fuarı ile anılsa da her yıl giyimden, sanayi ürünlerine, kitaptan, süs bitkilerine kadar çeşitli fuarlara ve sergilere ev sahipliği yapıyor.

        Şimdilerde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşımayı hedefliyor. Sivil toplum örgütleri, üniversiteler, meslek odalarının önerileri alınarak hazırlanan “Kültürpark İzmir” projesi, halkın da katılımcı olup görüş verebilmesi için bir süredir sergileniyor.

        Şu an Anıtlar Kurulu’nda onayda olan proje, ana plana aykırı olmayan görüşler gelirse değiştirilebilecek.

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu planı tanıtmak için Habertürk ekibi olarak bizi de davet etti.

        Kültürpark içindeki Pakistan Pavyonu’nda sergilenen proje için çok emek harcanmış.. Yeşil öne çıkarılırken, yapı yoğunluğu azaltılmış. Yüzde 40’lardaki betonlaşma yüzde 7’lere indirilmiş. Detayını bugün gazetemizde görmeniz mümkün.

        5 ODA KARŞI ÇIKIYOR

        Bu projeye Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası’nın İzmir şubeleri karşı..

        Gerekçeleri şöyle:

        “Kültürpark’ın mevcutta var olan kullanımını arttırmak adına bu alana yeniden bir proje geliştirmek yerine, hangar yapılarının kaldırılıp alanın ağaçlandırılması, park içerisinde yer alan cafe-restoran-gazino gibi kullanımların kalitesinin arttırılması, güvenliğin sağlanması, ulaşım alternatiflerinin geliştirilmesi, peyzaj elemanlarının niteliklerinin yükseltilmesi gibi yeni fikirler ve düzenlemeler ile alanın rehabilite edilmesinin yeterli olacağı düşünülmektedir.”

        Her halde aklımızla dalga geçiyorlar. Sanki Kültürpark’ta ağaçlar kesilecekmiş havası estirilmeye çalışılıyor.

        Yeni bir Gezi Parkı olayı yaratılmak isteniyor gibi..

        Projede zaten bunlar ve daha ilerisi var. Engel olmak için karşı çıkmak ne kadar doğru..

        Hatta bence eğlenceye az bile yer ayrılmış, o bölgeyi yaşatmak ancak insanla olur..

        Başbakan’a İzmir mesajları

        Başkan Kocaoğlu’na Başbakan Binali Yıldırım’ı sordum. İzmir için şans olduğunu söyledi. Ve Başbakan ile ilgili çok önemli görüşlerini aktardı:

        “Binali beyin başbakan olmasını en çok isteyen ve dillendirenlerden biriyim. Kendisini iyi tanıdığım, İzmir’e yararlarını bildiğim için söylüyorum. Uzlaşmacı tavrı, yaklaşımı olan bir siyasetçi ve devlet adamı..

        Ben de uzlaşmacı olduğum için böyle davranıyor düşüncesi yanlış. İsterse uzlaşmacı bir tutum takınmayabilir. Çünkü onun bana ihtiyacı yok. Ben muhalefetim, o iktidar. Koca bir devleti yönetiyor. Asıl benim ona ihtiyacım var.

        Benim derken İzmir kentini yöneten bir başkan olmamı kastediyorum. Ve Allah’ı var bugüne kadar İzmir için isteklerimiz konusunda çırpındı. Başbakan olduktan sonra da bekleyen projelerimizin imza onaylarının verilmesini sağladı. 15 Temmuz olmasa özel görüşecektir. Darbe girişimi, OHAL, Suriye harekatı, fuar ve sonunda bayram araya girdi. Bayramdan sonra Ankara’ya gidip diğer projelerimiz için desteğini isteyeceğim.”

        CHP’li bir başkanın, AK Partili bir başbakana söylediği sözler bunlar.

        İzmir aklı bu... Hem de 15 Temmuz’dan sonra başlayan Yenikapı ruhundan da önce başladı..

        NE GÜZEL

        SÖYLEMİŞ

        Asıl sanat ağaçtan sandalye yapmak değil, elma yapabilmektir.

        (Bilal ÖZEN)

        Diğer Yazılar