Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Turizmin yeni yıldızıyken yaşanan bir gemi kazasıyla endişe yarattı ama şükür ki raporlar bu endişemizi giderdi.

        Çeşme’de alınan deniz suyunun tahlil sonuçları hafta sonu açıklanınca derin bir ‘ohh’ çektik. 18 Aralık 2016’da kayalıklara oturan ‘Lady Tuna’ adlı gemiden sızan yakıtın yayılmasıyla, denizde ve plajlarda oluşan kirlilikten eser kalmamış.

        Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel ile Başkanvekili Yakup Demir, resmi belgelerle açıklama yaptı.

        Kirliliğin 140 kişilik ekip ve gerekli ekipmanlarla kontrol altına alındığını, kaza anından itibaren kirliliğin bertaraf edilmesi için, devlet kuruluşlarının yanısıra çevre konusunda yüksek tecrübe birikimli İngiltere merkezli OTOPF tarafından yerinde izlenip denetlendiği belirtildi.

        Öncel ve Demir son noktayı da şöyle koydu: Çeşme temiz..

        Göz nurumuz Çeşme’de gönül rahatlıyla denize girebileceğiz. İnşallah bir daha böyle çevre felaketi yaşanmaz.

        NELER YAPILMALI

        ÇEŞTOB 2. Başkanı ve Ilıca Hotel Genel Müdürü Yakup Demir, bundan sonra böyle kazaların yaşanmaması için olması gerekenleri de sıraladı:

        • Bu geminin Çeşme’nin kalbi olan Ilıdırı Körfezi’ne girme sebebi Orkinos çiftlikleri içindir. Bu çiftlikler burada olduğu sürece yük gemileri bu körfeze girmeyi sürdürecektir; Öncelikle bu çiftliklerin Ilıca-Ildırı Körfezi içinden kaldırılması gerekli ve zorunludur. Bu konuda yıllardır verdiğimiz mücadelede ne kadar haklı olduğumuz bu kaza ile belgelenmiştir.
        • Yine bu tür gemilerin gümrük kontrol işinin neden Ilıdırı’da yapıldığının sorgulanması gerekir. Böyle bir çalışma hala yapılıyorsa da hemen sonlandırılmalı.
        • Kara ve hava araçlarını kullananlar için yapılan kontrollerin, muhakkak deniz araçlarını kullananlar için de uygulanması gereklidir. Mevzuatta hemen değişikliğe gidilmesi gerekir. Örnek, hız kontrolü, alkol kontrolü, tonaj kontrolü..

        Sonuç olarak Çeşme’nin yine benzeri bir kazayı kaldırmaya gücü yoktur. Ders çıkarmamız lazım. Eğer bu kaza yaz aylarında olsaydı Çeşme’nin, Ilıca’nın ve buradan ekmek yiyenlerin durumunu düşünmek bile istemiyorum.

        ——

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        İnsan ne söyIediğini biImeIi, fakat her biIdiğini söyIememeIidir.. (Namık KEMAL)

        Diğer Yazılar