Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son dönemde turizm yerli oldu. Yani yabancı turist sayısı azaldı da azaldı. Bu yüzden de turizmciler rotayı yerliye çevirdi.

        Bu da çare olmadı, Türkiye’nin çoğu bölgesinde çok sayıda turistik tesis satışa çıkarıldı. Nedeni, bankadan alınan kredinin ödenemez hale gelmesi.

        Acil çare bulunmazsa da ileride Ege boş, harabe, terk edilmiş oteller bölgesi olarak anılmaya başlayacak.

        Durumun ciddi olduğunu bir turizmcimiz kendinden örnek vererek anlattı. 20 yıldan bu yana sektörde, yatırımcı ve işletmeci olarak yer alan Avukat Mehmet Öngen, ilklere imza atmış bir isim.

        İlk oteli Öngen Country Hoteli, 2000 yılında Kazdağları’nda hizmete açan Öngen, soft turizmin Türkiye’deki öncüsü olarak kayıtlara geçti. Bu yatırımı yüzde 100 öz sermaye ile yaptı.

        İkinci oteli Ramada Resort Kazdağları’nı 2016 yılında açtı. 300 yataklı bu tesis, Ramada’nın dünyadaki ilk termal oteli ve Kuzey Ege’nin uluslararası beş yıldızlı ilk oteli olma özelliğine sahip..

        TEŞVİK VE DESTEK

        Tesisi yüzde 30 kredi kullanarak yapan Öngen, yaşanan sıkıntıları şöyle özetledi:

        2013’te Ramada’nın inşaatına başladığımızda, ülke olarak 35 milyon yabancı turist ağırlayan ve 30 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir ivmeye sahiptik. 2016 yılında bu rakamlar neredeyse dörtte, hatta beşte birine düştü. Bu tablonun yaratıcısı, iç ve dış siyasal, ekonomik ve özellikle terör olaylarıdır. Böyle önceden öngörülmeyen gelişmelerde yatırımcı, kullandığı yatırım ve işletme kredilerinin geri ödemelerinde doğal olarak zora giriyor.

        Ve böyle durumlarda hükümetlerin görevi sektöre destek olmaktır. Ekonomi, Maliye ve Turizm Bakanlığı bir araya gelerek, 2017-2018 yılı kredi geri ödemelerinin vade farkı olmaksızın en az bir veya iki yıl ertelemelidir.

        Bu acil konu ile ilgili devlet kurumlarına 60’a yakın mektup ilettim. Bu mektupların en üst düzeyde yetkililere ulaşmasında bir tıkanıklık var gibi.

        Tarihinin en ağır sezonunu geçiren sektörün, gerçek anlamda can suyuna ihtiyacı var. Kamu-özel sektör çalışanlarının tatile gitmeleri için teşvik ve destekler uygulanmalıdır.

        Öte yandan uluslararası platformlarda profesyonel kurum ve kuruluşlarca etkili bir tanıtım çalışmasının yararı da tartışılamaz. Bu konuda Turizm Bakanlığı nezdinde ciddi bir fon oluşturulmalıdır.”

        Ben bu sektörü her zaman ayakta tutmak gerektiğine inanan biri olarak turizmcinin sadece aracısıyım ve sesini buradan duyuruyorum.

        Ne güzel söylemiş

        Önemli olan gülü dikeniyle, geceyi gizemiyle, dostu tüm derdiyle sevebilmektir.

        (ŞEMS)

        Diğer Yazılar