Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanlığı sisteminin yürürlüğe gireceği 2019 yılında önce yerel, sonra genel seçimler yapılacak.

        Yeni sistem gereği, bakanlar milletvekilleri arasından belirlenmeyecek, meclis dışından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Bu nedenle de milletvekilliğinin etkisi azalacak. Halk arasındaki bu algı da milletvekillerini belediye başkanı olmaya yönlendirmeye başladı.

        Seçimlere 1.5 yıl gibi bir süre kala da kulisler hareketlendi.

        İzmir’de 31 belediye başkanından 22’si CHP, 8’i AK Parti, 1’i ise MHP’li.. Bu yüzden de CHP’li aday adayları açısından İzmir önemli ve hedef bir konumda..

        Başkan adaylarını merkez yoklamasıyla belirleyecek olan CHP’de, aday olmak isteyenler ‘merkez’in gözüne girmek için çabalayacak gibi.. Ama unutmamak gerek, CHP’de her ne kadar genel merkez etkin olsa da yerel örgütler ve dengelerin gücü de azımsanamaz..

        Şimdi gelelim parti içi ve halk arasındaki CHP dedikodularına. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali, kulağıma gelenleri aktarayım.

        İSİM BOLLUĞU

        Öncelikle şunu söylemek gerek Cumhurbaşkanlığı sistemi oylamasından önce adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçenlerden bazıları, mevcut koltuğunu kaptırmamak için uğraşacak gibi.

        Çünkü çoğu CHP’li milletvekili gözünü o koltuklara dikmiş durumda. Vekiller dışında isteyenleri saymıyorum bile.

        Önce büyükşehir adaylığı için adı geçenleri bir sıralayayım.. İlk başta Aziz Kocaoğlu, tekrar aday olacak gibi. Üst üste 4. kez başkan olmak tarih yazmaktır.

        Bornova eski Belediye Başkanı olan CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, en çok konuşulan isim.. Milletvekilleri Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Murat Bakan, Tacettin Bayır, Atilla Sertel ve Aytun Çıray’ın da adları geçiyor. Ama bazı vekillerin ilçe belediye başkanlıklarına bile fit olacağı konuşuluyor.

        Bu aşamada Atila Sertel, ‘merkez yoklaması’na karşı çıkıyor.. Diyor ki: “CHP’de görevleri halk verir. Dolayısıyla adaylar örgütün oylarıyla belirlenmeli..”

        Aldığım bilgilere göre koltuğu sağlam görünen ilçe belediye başkanları arasında Abdül Batur, Mehmet Ali Çalkaya, Hüseyin Mutlu Akpınar, Olgun Atila, Levent Piriştina.. Tunç Soyer’in Büyükşehir adaylığı da çok dillendiriliyor..

        En çok konuşulan konu da şu: “Başkan Kocaoğlu, sonuna dek büyükşehir için bastıracak. Sonuç alamazsa istediği bir ismin aday gösterilmesini talep edecek..”

        Daha yazacak çok şey var ama yerim dar.. CHP’nin kalan bölümü ve AK Parti kulisi başka yazıya..

        ************

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        RüyaIarı gerçekIeştirmenin en kısa yoIu uyanmaktır.

        (EMERSON)

        Diğer Yazılar