Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli zeytin/zeytinyağı merkezlerinden biridir Ayvalık..

        Türkiye’de “Coğrafi İşaret” alan Ayvalık zeytinyağının kalite üstünlüğünü bizler biliyoruz.. Kalitesi nedeniyle çoğu ‘vur-kaççı firma’ tarafından ‘Ayvalık’ markası hep kullanılıyor, taklit ediliyor..

        Ayvalık zeytin ve zeytinyağlarının dünyada tanınması, pazar payının artması için uzun yıllardır girişimler var.. Bu da ha deyince olacak bir iş değil.. Sindire sindire, adım adım, sağlam basa basa yol almak gerekir.

        Bu amaçla kent, Ayvalık Ticaret Odası öncülüğünde emin adımlarla yürüyor.

        Artık ekonomide rekabet, ülkeler arasından şehirler ve kurumlar bazına indi.. O nedenle bir firmanın ya da bir kentin dünya çapında marka olması, ürettiği/yetiştirdiği ürünü daha kolay ve değerinde satması demektir.

        Bu amaçla da sınırlar ötesi tescil almak çok önemlidir. Bizim coğrafyamız Avrupa’dır ve Ayvalık’ın AB tescilini alması gerekir.

        13 yıldır Zeytin Hasat Günleri düzenleyen Ayvalık artık kabını aşma yoluna girdi. Bu yoldan da dönüş yok.

        Kentteki firmalar, belediye, ziraat odası, devlet kurumları işbirliği halinde. El ele verilmiş.. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı öncülüğündeki yönetim, tüm hazırlıklarını 2018 yılında AB tesciline başvurmak için yapıyor..

        AYDIN BAŞARDI

        Ülkemizde AB tescilini sadece üç ürün aldı. Aydın İnciri, Antep Baklavası ve Malatya Kayısısı.. Dördüncüsü eminim ki Ayvalık Zeytinyağı olacak.

        Bu tescili alan ürünler her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınmış oluyor.

        Ayvalık Zeytinyağı için sadece Ayvalık’ın değil tüm Türkiye’nin birlik olması gerekir.

        Çünkü Türkiye ve özellikle de Ege, zeytinyağı üretimi-satımı bakımından İspanya, İtalya ve Yunanistan ile yarışıyor.

        Bugün zeytinyağı ihracatından İspanya 3 milyar, İtalya 1.6 milyar, Yunanistan 700 milyon dolar kazanırken Türkiye 63 milyon dolarlarda.

        Zeytinin anavatanı olan ülkemiz zeytin ve zeytinyağı ihracatında çok gerilerde. Bu nedenle pazar payını artırmaya yönelik ne varsa denemeliyiz.

        Birbirimizin paçasından tutmayı bırakalım, öne çıkma sevdasından kurtulalım ve bu işi kim becerecekse onun etrafında kümelenelim. Bu ATO olur İTO olur, fark etmez. Şu an ATO bu iş için uğraşıyorsa, Başkanı Kantarcı’ya bir omuz desteği de biz verelim.

        Ne güzel söylemiş

        Sınanmadığınız bir acı üzerine konuşmak her zaman kolaydır.

        (Orhan ARIK)

        Diğer Yazılar