Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sonuna kadar mücadele” sözünün ardından hem emniyet, hem jandarma uyuşturucuya karşı müthiş bir savaş açtı.

        Operasyon rakamları, ele geçirilen uyuşturucu miktarları, yakalanan ve tutuklanan kişi sayısı da gösteriyor ki bu alanda güvenlik güçleri iyi bir mücadele veriyor. Bunda kuşku yok. Ama bence bu iş tek kanaldan yürümemeli. Sineği öldürmek yetmez, bataklığı kurutmak gerekir.

        Tek kanaldan yürümemeli diyorum çünkü, bağımlıların topluma kazandırılması da gerekli. Bu da tedavi ve sahiplenmeyle olur. Ancak bunda da bir aksama var.

        Bu düşüncemi destekleyen açıklama Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Dr. Ümit Atman’dan geldi. Bağımlı bir gencin tedavi sürecinin çok zor olduğunu ve Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nin (AMATEM) yetersiz kaldığını savunan Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Dr. Ümit Atman şöyle diyor:

        “Yapılan çalışmalar gösteriyor ki bir genç tedaviye başlama kararı aldıktan sonra en az 5 kez bağımlılığı bırakıyor ve tekrar başlıyor. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ndeki AMATEM bünyesinde yatak sayımız 24. Bölge hastanesi olmasına karşın bu sayı sınırlı. Bağımlı hastayı 15 gün yatırıp, kontrole gelmesi gerektiğini söyleyerek bırakıyoruz. Tedavinin en az 1 yıl veya 1.5 yıl olması gerekir. Piyasadaki uyuşturucu tacirleri o gençlerimize tekrar ulaşabiliyor. Bağımlılık beyinde olduğu için gençlerin uyuşturucuya tekrar başlama olasılığı yüksek oluyor.”

        KAPSAMLI OLMALI

        Sentetiklerin laboratuvarlara gerek kalmadan mutfakta üretilebildiğini de belirten Dr. Atman, 2 veya 3 sentetiğin bir araya getirilip bağımlılık yapıcı madde haline getirebildiğine dikkat çekiyor.

        Madde bağımlığı tedavisinden sonra gençlerin toplumda kolaylıkla kabul edilmediğini de söyleyen Atman, “Tedavi sürecinden sonra bu gençlerimizin sosyal ve mesleki rehabilitasyonu da çok önemli. Gencimiz bir kere o maddeye bulaştı mı üzerinde ömür boyu ‘madde bağımlısı’ damgası bırakılıyor. Toplumdaki bu anlayışı değiştirmek gerek” diyor.

        Atman’ın bu açıklamaları, benim neden mücadelenin bir ayağının eksik olduğunu kanıtlamaya yeter herhalde.

        Çocukları, gençleri, yetişkinleri uyuşturucuya karşı korurken, aynı batağa saplanmasını önleyecek önlemler de almalıyız.

        ************

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Doğruluk sonsuzluğun güneşidir. Nasıl olsa doğar.

        (Wendell PHILLIPS)

        Diğer Yazılar