Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir, ev sahibi olmak için iki kez aday oldu ancak birinde Milano’ya, diğerinde de Dubai’ye karşı kaybetti.

        Dünya fuarı EXPO’dan bahsediyorum..

        İlk rakibimiz olan İtalya’nın sanayi kenti Milano, şu sıralar 2015’te düzenleyeceği EXPO’ya hazırlanıyor. Kentin her yeri, hatta yakın şehirlerde bu hazırlıkları görmek mümkün.

        Yılda 7 milyon civarında turistin ziyaret ettiği Milano’nun caddeleri, bayraklar ve tanıtım afişleriyle dolu..

        Kafelerde, barlarda, restoranlarda, otellerde ve hediyelik eşya satıcılarında 1 Mayıs 2015’te başlayıp 6 ay sürecek EXPO’nun izleri kendini gösteriyor.

        Fincanlar, kaşıklar, çay şekeri kağıtlarının üzerleri EXPO logolarıyla kaplı.

        Kentin merkezinde devasa EXPO 2015 tanıtım ofisi kurulmuş. Üzerinde ‘EXPO Gate’ (EXPO kapısı) yazıyor.

        İTALYA’YA TAVIR

        İşte Türkiye, geçtiğimiz Şubat ayında bir karar almış ve Milano EXPO 2015’e katılmayacağını duyurmuştu.

        2020’de EXPO’ya ev sahipliği yapacak kentin oylamasında İzmir’i destekleme sözü vermesine rağmen Dubai’den yana oy kullanan İtalya’ya karşı tavır alınmıştı.

        Bu tavrını da Roma’daki büyükelçilik kanalıyla İtalyan yetkililere iletmişti.

        Türkiye’ye kaypaklık yapan Enrico Letta hükümetinin hatasını, 22 Şubat 2014 yılında Başbakanlık koltuğuna oturan 39 yaşındaki Matteo Renzi gidermek için çalışmalara başladı..

        Ve geçen hafta bu konuda sonuç aldı. Ardından da İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan şu açıklamayla Türkiye’nin söz konusu fuara yeniden katılımını teyit etmesine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

        “İtalya Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçiliğimiz ve EXPO 2015 Şirketi, bu zor amaç için Türk makamları ile yoğun ve uzun temaslarda bulundu.”

        Açıklamada, fuara Türkiye’nin katılımının EXPO 2015’i zenginleştireceği ve Türkiye’nin fuarın önemli aktörlerinden olacağı da vurgulandı.

        İl Sole 24 Ore gazetesi, “İtalya, Türkiye ile oluşan söküğü yeniden dikti. Türkiye de EXPO 2015’te olacak” başlığını kullandı. Gazete dünyanın 16. büyük ekonomik gücü Türkiye’nin, EXPO 2015’in gözde aktörlerinden biri olacağına vurgu yaptı.

        La Repubblica gazetesi ‘Türkiye yeniden düşündü ve EXPO’ya döndü’, Corriere della Sera ise, ‘Türkiye de EXPO‘ya katılıyor’ başlıklarını kullandı.

        YERİNDE GÖRDÜM

        Türkiye’nin katılım kararının ardından Milano’daydım.. EXPO’nun düzenleneceği alandaki çalışmaları yerinde gördüm..

        Kentin tam göbeğine kurulmuş, iki piramit şeklindeki binada bulunan EXPO Dış İlişkiler ve Basın Ofisi sorumlularıyla görüşme imkanı buldum.

        Türkiye’nin katılımının kendileri için memnuniyet verici olduğunu belirten İtalyan yetkililer; hükümetten, Türkiye için büyük ve gösterişli bir pavyon alanı hazırlanması talimatı aldıklarını dile getirdi.

        Türkiye’ye yapılan hatanın telafi edilmesi için uğraştıklarını dile getiren yetkililer ilk iş olarak caddelerde yer alan fuara katılacak 146 ülkenin bayrağı arasına ay-yıldızımızı da ekledi..Hem de en öndeki İtalyan bayrağından sonraki alfabetik sırayı bozup Azerbaycan’dan sonra Türk bayrağını astı. Şimdi bize düşen Türkiye pavyonunun en güzel yerinde bir İzmir standı kurmak..

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Fırtınanın şiddeti ne olursa olsun, martı sevdiği denizden asla vazgeçmez.

        (Albert CAMUS)

        Diğer Yazılar