Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Davutoğlu Hükümeti’nin hazırladığı “şeffaflık paketi”, demokrasimize ilişkin uluslararası kurumlarda ve örgütlerde oluşan “negatif algı”nın düzeltilmesi açısından “olumlu” bir adımdır ve mutlaka desteklenmelidir.

        Bilindiği gibi kamu yönetiminde şeffaflık, hesap verebilirlik, yolsuzlukla mücadele, düşünce ve ifade özgürlüğü, medya özgürlüğü, kurumsallaşma, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü konuları ve bunların hepsinin birbirini destekleyecek şekilde ele alınması çağdaş demokrasinin “olmazsa olmaz”ıdır.

        2014’ün son günlerinde “Uluslaraarası Şeffaflık Örgütü”nün 3 Aralık’ta açıkladığı “2014 Yolsuzluk Algısı İndeksi” ile “2014 AB ilerleme Raporu”, Türkiye açısından “yolsuzluk ortak paydası”nı oluşturmaktadır.

        Bu tablo “iktidar-muhalefet kavgası”na kurban edilmeden, ülkemizin “küresel düzeydeki algısı açısından mutlaka değiştirilerek, “olumlu algı”ya dönüştürülmelidir.

        Unutmamız gerekir ki şeffaflıktan uzaklaşmak, yurttaşların “ülkeye aidiyet ve bağlılık duygusu”nu zayıflatır, dünyada “Türkiye algısı”na olumsuz etki yapar, ekonomiye ve toplumsal yapıya zarar verir.

        Bu nedenle Başbakan Davutoğlu’nun, “şeffaflık paketi”ni açıklarken ifade ettiği “şeffaflık bir zihniyet meselesi” sözü çok önemlidir.

        Çünkü tek başına “yasal düzenleme”yeterli değildir. Yasa etkisini, gücünü uygulayıcısından alır.

        En kötü yasa uygulayıcısıyla “olumlu” sonuç verirken, en iyi yasa uygulamanın “yetersizliği” yüzünden “kötü” sonuçlar verebilmektedir.

        Pakette neler var?

        Başbakan Davutoğlu’nun AB yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel’e hareketinden önce, ilgili bakanlarla birlikte düzenlediği basın toplantısında açıkladığı “kamuda şeffaflık paketi” bir çok yeniliği kapsamaktadır.

        Bu düzenlemelerle, siyasi partilerin gelir ve harcamalarının açıklanması, partilerin il ve ilçe başkanlarına, ulusal, bölgesel ve yerel nitelikte yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının yöneticilerine, yüksek yargının başkan, üye ve daire başkanlarına mal bildiriminde bulunma mükellefiyeti getiriliyor. Öte yandan düzenlemede imar değişikliğinden doğan “değer artışı”ndan belediyeler pay ayrılması, ihbarda bulunan kamu görevlilerinin koruma altına alınması, ihbarın asılsız çıkmaması koşuluyla ihbarda bulunan kamu görevlilerine “ödül” verilmesi, kamu görevinden ayrılanların 2-3 yıl süreyle görev alanlarıyla ilgili iş yapamaması, mal bildiriminde bulunma süresinin 5 yıldan 2 yıla indirilmesi, imar değişikliğinin, sadece belediyelerde değil, yerel gazetelerde ve muhtarlıklarda da ilan edilmesi gibi hususlar yer almaktadır.

        Sonuç olarak: “Kamuda şeffaflık paketi” desteklenmeli ve Başbakan Davutoğlu’nun dediği gibi “şeffaflıkta zihniyet değişikliği”ne yol açmalıdır.

        Diğer Yazılar