Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son günlerde açıklanan ihracat, büyüme, milli gelir, üretim, yatırım ve istihdam rakamları ekonomide gidişatın iyi olmadığını göstermektedir.

        Özetle ekonominin “kilit gösterge”leri alarm veriyor.

        Nisan başında açıklanan 2015’in ilk 3 ayına ait ihracat rakamları “iç karartıcı”dır. Ocak ayında %9.8 gerileyen ihracatımız, Şubat’ta da %13 azaldıktan sonra Mart’ta da %13.4 gerileyerek 11.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

        Bu tablo hükümetin 2015 yılı sonu için belirlediği 173 milyar dolarlık hedefin tutturulmasının zor olacağı anlatmaktadır.

        Öte yandan 2014’de ekonomi %2.9 oranında büyüdü. Bunun sonucunda 2014’de kişi başına düşen milli gelir 10.404 dolar oldu ve 2008’deki düzeyin de altına indi.

        Bu arada iktisatçılar, 2015’in yarısında büyüme oranının daha da düşeceğini öngörmektedirler.

        Türkiye’de 5 yıldır fert başına düşen milli gelir 10 bin dolara kilitlenmiş durumdadır. Bu durum gelir dağılımı adil olmayan ülkemiz için yoksulluğun devam ettiğinin göstergesidir.

        Üretim artmıyor, yeni yatırım yapılmıyor, işsize iş imkanı yaratılmıyor.

        Üretim artmadığı için milli gelir artmıyor, ülkenin geliri artmadığı için de vatandaşın geliri artmıyor.

        Dolayısıyla kişi başına düşen ulusal gelir 10 bin dolara saplanıp kalırsa fertlerin refah düzeyi yükselmez, uygarlığın nimetlerinden yararlanamazlar. Böylece işsizlik ve yoksulluk “kader” haline gelir.

        üretim azalıyor

        Ekonominin büyümemesinin ana nedeni üretimin artmamasıdır.

        Üretimin artması da iç ve dış talebin artmasına bağlıdır. İç talebin artması ancak vatandaşın gelirinin artması ya da borçlanarak harcamasıyla mümkün olabilir.

        2014 yılında hane halkının tüketimi %1.3 oranında artabildi. Bir yıl önceki sabit fiyatlarla hane halkı tüketimindeki artış %5.1 idi.

        Bunun anlamı 2014’de bir yıl öncesine oranla daha az harcama yaptık.

        2014’de toplam milli gelirin %66.3’ünü vatandaş, %11.1’ini de kamu tüketti ve milli gelirin %23.7’si yatırımda kullanıldı. Kamu yatırımlarının milli gelir içindeki payı %4.3, özel sektörün payı da %19.4 oldu. 2014’de bir yıl önceye göre yatırım harcamaları da %1.3 oranında azaldı.

        Ekonomi neden büyümüyor sorusunun cevabı üretim artmadığı için.

        Ekonomideki ağırlığı %8.8 olan tarımda 2014’de üretim artmadığı gibi %1.9 oranında da geriledi.

        Ekonominin sürükleyici gücü sanayidir. Ekonomideki ağırlığı %32.9 olan sanayi 2014’de %3.5, ekonomideki ağırlığı %24.2 olan imalat sanayi de %3.2 oranında büyüdü.

        İç ve dış talep olmadan üretim ve yatırım olmaz, yeni istihdam alanları açılmaz. Dolayısıyla ekonomi büyümez, işsizlik ve yoksulluk artar.

        Sonuç olarak: Ekonomik göstergeler alarm veriyor.

        Diğer Yazılar