Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        25. dönem parlamentosunda milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladılar ve TBMM Başkanı’nı da seçtiler.

        Ancak TBMM’de kadınların temsil oranına baktığımızda kadın-erkek eşitliğinin olmadığını kolaylıkla görebiliyoruz.

        550 milletvekilinin 98’i kadındır. Kadınların 25. dönem parlamentosundaki temsil oranı %17.8’dir. Geçen dönemde TBMM’de kadın milletvekili oranı %14.4’dü. Karşılaştırmalı değerlendirme yaptığımızda kadınların milletvekili olarak TBMM’de temsillerinde bir “iyileşme” olduğunu anlayabiliriz. Ne var ki bu “nisbi iyileşme” yeterli değildir.

        Uygarlığın ve insan haklarının temel ölçülerinden biri politikada kamu yönetiminde, istihdamda, iş yaşamında ve her alanda cinsiyet eşitliğidir.

        Atatürk Avrupa’dan önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdi, günümüzde kadınların politikada temsilinde Avrupa’nın gerisindeyiz.

        DAHA DÜŞÜK

        Bu arada üzülerek görüyoruz ki uygarlığın ve demokrasinin beşiği, ülkemizin çağdaşlığa açılan penceresi Ege’de toplam 8 ilde 67 milletvekilinden sadece 9’u kadın. Ege Bölgesi’nde kadınların TBMM’de temsil oranı %13.4’le, %17.8’lik Türkiye ortalamasının 4.4 puan altındadır. Bir başka anlatımla 2011-2015 24. döneminde TBMM’deki %14.4’lük kadın temsil oranından bile Ege’deki kadınların bugünkü temsil oranı daha düşüktür. Kaldı ki Ege’deki 8 ilden 4’ünde (Aydın, Kütahya, Muğla, Uşak) hiç kadın milletvekili yok. Özgürlükçü, aydın, demokrat, çağdaş Ege’li yurttaşlarımızın, siyasi partilerin örgütlerinin cinsiyet eşitliği bağlamında aynaya bakmalarını öneririm.

        GÜNEYDOĞU’DA yüzde 30

        Doğu ve Güneydoğu’da kadınların TBMM’deki temsil oranı %30.

        Kadın-erkek eşitliğinde HDP öncü. %40.66 oy oranıyla AK Parti’nin 41 kadın milletvekiline karşılık HDP’nin %13 oy oranıyla 32 kadın milletvekili var.Bu arada CHP’nin 21, MHP’nin de 4 kadın milletvekili var.

        Güneydoğu’da bölgeden TBMM’ye gelen 59 milletvekilinden 15’i kadın. Temsil oranı %28.5. Doğu Anadolu’da 51 milletvekilinden 16’sı kadın. Temsil oranı %31.7.

        Ege Bölgesi’nin, her alanda gelişmişlik açısından kıyaslanmayacak durumda olan Doğu ve Güneydoğu’dan cinsiyet eşitliği bakımından geride olması hem üzücü, hem de bir o kadar da düşündürücüdür.

        Kadınlar, demokrasinin kalitesini artırır, çıtasını yükseltir, parlamentonun verimliliğini üst seviyeye çıkartır.

        Sonuç olarak: Ege Bölgesi’nin siyasal temsilde geride kalması kadınlara yapılan haksızlığı, bizim de onlara olan borcumuzu ortaya çıkarıyor.

        Diğer Yazılar