Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) araştırmasına göre, nüfusumuzun yüzde 16.5’ini oluşturan 12.8 milyon (15-24 yaş arası) genç nüfusta mutluluk ve umutluluk oranı düşüşte. Ülkeyi yönetenlerin öncelikli görevi gençlerimizin mutluluğunu artırmak ve gelecek hakkındaki ümitlerini yükseltecek ekonomik, sosyal ve psikolojik bir düzeni kurmaktır.

        Mutsuz, ümitsiz ve geleceğe güveni olmayan bir gençlikle Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması mümkün olmaz. Mutsuz ve umutsuz olan gençlerin oranı artış eğilimindeyse Türkiye’nin geleceği belirsiz, ufku daralmış demektir. Bir yandan gençlerin geleceğe bakışı karamsar, diğer yandan da “doğurganlık” oranı giderek azalıyor. 2013’de yüzde 15.1 olan genç nüfusun toplam nüfusa oranının 2075 yılında yüzde 10.1’e düşeceği öngörülüyor.

        Genç nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 10’un altına inince o ülke nüfusu yaşlıların ağırlıkta olduğu bir nüfus olarak kabul ediliyor. Genç nüfus bir ülkenin en önemli potansiyeli, kalkınmanın dinamosu ve insan kaynakları bakımından da zenginliğidir. Orta öğretim çağındaki gençlerin yüzde 76.7’sine, üniversite çağındaki gençlerin de yüzde 39.9’una ancak eğitim olanağı sağlayabiliyoruz. Genç nüfusa sahip olmak önemlidir.

        Ancak onları iyi beslemek, sağlıklı büyütmek, iyi ve kaliteli eğitim olanağı sağlamak, iş imkanı yaratmak ve mutlu bir şekilde geleceğe umutla bakmalarını temin etmek de o kadar önemlidir. İyi eğitilmemiş, niteliksiz ve üretken olmayan gençlik büyümenin ve kalkınmanın itici gücü değil ayak bağı olur.

        4 kadından biri gelecekten ümitsiz

        TÜİK’in Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre, gelecekten umutlu olan gençlerin oranı 2013’de yüzde 83.9 iken bu oran 2014’de yüzde 78’e indi. Gençlerin yüzde 65.1’i 2013’de kendini mutlu hissederken bu oran 2014’de 4 puan azalarak yüzde 61.2’ye geriledi. Bu tablo; geleceğimiz açısından bir “tehlike” işaretidir.

        Öte yandan gençlerin en önemli problemi iş bulamamak, işsiz kalmaktır. Mutsuzluğun, umutsuzluğun kaynağında işsizlik vardır. TÜİK’in verilerine göre (18-24 yaş arasındaki) her 100 gençten yüzde 40.8’i iş bulduğunda çalışmak istiyor. İş bulduğunda çalışmak isteyen her 100 gencin ancak 82.1’i iş bulabiliyor. yüzde 17.9 gencimiz işsiz. TÜİK’in Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre gençlerimizin gelecek hakkındaki ümitleri giderek azalıyor. 2011’de her 100 gençten yüzde 17.6’sı “gelecek hakkında ümidim yok” derken bu oran 2014’de yüzde 22’ye yükseldi.

        Bu arada kadınlar erkeklerden daha çok ümitsizlik içinde. 2011’de her 100 genç kadından 16.1’i “ümitsizim” derken bu sayı 2014’de yüzde 23.8’e yükseldi. Her 4 genç kadından biri gelecekten ümidini kesmiş görünüyor.

        Sonuç olarak: Umutsuz ve mutsuz gençlikle kalkınma da, büyüme de, refah da sağlanamaz.

        Diğer Yazılar