Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çağrı heyeti tarafından Devlet Bahçeli’nin tüm itirazlarına karşın toplanan “Tüzük Kurultayı”nda, MHP’de taban hareketiyle oluşan “dip dalga”; MHP Tüzüğü’nün 13 maddesini değiştirdi.

        Çağrı Heyeti’nin 752, Genel Merkez’in 495, 13.Noter’in de 659 delege ile toplandığını açıkladığı Tüzük Kurultayı’nda, Olağanüstü Kurultay’da seçim yapılamayacağına ilişkin tek maddelik bir tüzük değişikliği beklenirken, 13 maddenin değiştirilmesine ilişkin önergeler verildi.

        Yapılan değişikliklerle feshedilen teşkilatlara, ihraç edilen ve disiplin cezası uygulanan partilere af getirilirken, Genel Başkan Adaylığı için milletvekili olma koşulu da kaldırıldı.

        Bu arada yapılan değişiklikle Olağanüstü Kurultay’a 3 ay kala “tedbirli olarak” Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilemeyeceği hükmü getirilirken, 7 Haziran 2015’ten sonra ihraç edilenlerle ilgili hüküm de ortadan kaldırıldı.

        Böylece; Genel Başkan Adayları’nın ihraç edilemeyecekleri ve önceki disiplin işlemlerinin de geçersiz sayılacağı, yeni disiplin işlemine başvurulamayacağı biçimindeki düzenlemelerle MHP Genel Merkezi’nin hareket alanının iyice daraltıldığı değerlendirildi.

        Ayrıca; 6.Olağanüstü MHP Kurultayı’nın 10 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonu’nda Genel Merkez tarafından değil; Tüzük Kurultayı Başkanlık Divanı Heyeti’nce düzenleneceği oy birliğiyle kabul edildi. Bu durum, 10 Temmuz’daki Olağanüstü Kurultay’ın Genel Merkez’in kontrolü dışında yapılacağı anlamına geliyor.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çağrı Heyeti’nin topladığı Tüzük Kurultayı’nı Parti Genel Merkezi’nde ekibiyle birlikte izledi. Bahçeli’nin kurultayda “7 hata” tespit ettiği ifade edildi. Bu hataların; delege sayısının yeterli olmadığı, Çağrı Heyeti’nin davranışlarının hukuka aykırı bulunduğu, kurultayın Ankara’ya 30 kilometre uzaklıkta Akyurt’ta yapıldığı ve yasaya aykırı olarak gündeme yeni maddeler eklenmesi olduğu belirtildi.

        OKTAY VURAL DEPREMİ

        10 yıldır MHP Grup Başkan Vekili olan ve Devlet Bahçeli’nin “Değerli Kardeşim” diye vasıflandırdığı İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın MHP Grup Başkan Vekilliği görevinden istifası MHP’de bir “deprem” etkisi yarattı.

        Bahçeli’nin sağ kolu Oktay Vural, MHP içinde “özgül ağırlığı” yüksek olan bir Milletvekiliydi. Oktay Vural’ın Bahçeli ve ekibinden uzaklaşması; MHP içinde yeni bir “ayrışma” sürecinin de başlangıcı olarak değerlendirilebilir. Vural yakın çevresine “Süreç böyle gitmez. En başından kurultay yapılmalıydı. Parti çok yıprandı ve yıpranmaya devam ediyor. O yüzden testi kırıldı. Geri dönüş yok” dediği konuşulan, Oktay Vural, 17 Haziran’da İzmir’de delegelerle yaptığı iftarda Bahçeli’yi karşılamadığı, Bahçeli’nin de bu duruma tepkili olduğu ifade ediliyor.

        Oktay Vural, istifasından sonra herhangi bir açıklama yapmadı ve Genel Başkanlığa aday olup olmayacağı konusundaki soruları da cevapsız bıraktı. Oktay Vural’ın istifasına ilişkin olarak siyasi çevrelerde yapılan değerlendirmeler, 10 Temmuz Kurultay’ında Genel Başkan Adaylarından Meral Akşener’i destekleyebileceği yorumlanıyor.

        Oktay Vural’ın birkaç gün içinde, istifasına ilişkin olarak ayrıntılı bir açıklama yapabileceği de söyleniyor.

        Sonuç olarak: MHP’de bir taban hareketi ve ülkücü iradenin “iktidar olma” isteğinin şahlanışa dönüştüğü görüldü.

        Diğer Yazılar