Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonominin öncü sektörü olan ve 300 dolayındaki yan sektörü de doğrudan etkileyen konutta yaşanan durgunluk, satışlardaki azalma; ekonominin tüm sektörlerini de “olumsuz” etkilemektedir.

        Ayrıca; konut, sadece ekonomik değil, “sosyal boyut”u da olan bir sektördür.

        Konuttaki “talep daralması”; konut üretiminde azalmaya neden olmakta ve böylece “arz”ın azalıp “talep”in artmasıyla fiyatlar yükselmekte, dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimleri her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır.

        İktisatçıların ağırlıklı görüşü; ekonominin “durgunluk süreci”ne girdiği ve işsizliğin, arttığı dönemlerde konut sektörünün “teşvik” edilmesini öngörmektedir.

        Bu arada; Fettullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında oluşan belirsizlik ortamı ekonominin bütününü olduğu gibi konut sektörünü de “olumsuz” etkilemiş, Temmuz ayında yeni konut ve ikinci el satışlarında önemli ölçüde gerilemeye yol açmıştır. Aynı şekilde; yabancıya konut satışları da Temmuz’da %50’ye yaklaşan bir oranda azalmıştır.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin indirilmesi konusundaki ısrarlı telkinleri ve konutta yaşanan “durgunluk”; bankaları konut faizlerini düşürmeye zorlamış; kamu bankalarının öncülük etmesiyle de bankalar, konut kredi faizlerini %1’in altına çekmişlerdir.

        Ancak; konut kredi faizlerinin düşürülmesi sektördeki durgunluğun giderilmesinde tek başına yeterli değildir.

        Esas olan; konut maliyeti üzerindeki yüklerin hafifletilmesidir. Bu operasyonun kestirme yolu da; kredileri ucuzlatmanın yanında ruhsat harcı, yapı kullanma izni harcı ve tapu harcı gibi konut maliyeti üzerinde ağır yük oluşturan vergi oranlarının düşürülmesidir.

        Öte yandan; arsa payı da konut maliyetini artıran önemli etmenlerden biridir. Bu nedenle; belediyeler imarlı-alt yapılı “ucuz arsa” üreterek özellikle konut kooperatiflerine tahsis etmelidirler.

        Böylece; tüm bu önlemlerle konut maliyetleri azalır, fiyatlar belli dengeye oturur, dar ve sabit gelirlilerin ev sahibi olmaları da kolaylaşmış olur.

        Rakamlar ne diyor!

        Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)nun, Temmuz ayına ilişkin “konut satış istatistikleri”ne göre; Temmuz ayında yurt genelinde satılan konut sayısı %15.8 azalarak 81 bin 343 oldu. Yabancıya satışlar ise %48.5 azaldı.

        Bu arada; Temmuz ayında İzmir’de 1.958 yeni konut, 2 bin 852 de ikinci el olmak üzere toplam 4 bin 810 konut satışı yapıldı.

        Öte yandan; TUİK’in verilerine göre Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %13.3 oranında azalarak 37 bin 829 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı da %46.5 olarak belirlendi.

        Ayrıca; Türkiye genelinde ipotekli konut satışları da Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %22.8 oranında azalarak 23 bin 756’ya geriledi.

        Toplam konut satışları içinde ipotekli konut satışının payı %29.2 olarak gerçekleşti.

        TUİK’in konut satış istatistiklerine ilişkin tüm bu rakamlar; konut sektörünün durgunluk sürecine girdiğini ve ek önlemlere ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

        Sonuç olarak: Konut sektörü ek önlemlerle canlandırılmalıdır.

        Diğer Yazılar