Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Köyden kente göçü önlemenin en etkili yolu; “yerelde kalkınma” modelidir. Sosyal belediyeciliğin temel felsefesi de; yerelde üretimi ve kalkınmayı desteklemektir.

        Kırsalda kooperatifçilik uygulamalarını hareket noktası alan “üretimi teşvik” odaklı kalkınma modeli; gelir adaletsizliğini gideren ve büyümeyi, gelişmeyi köyden başlatan sürdürülebilir sağlıklı bir modeldir.

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de “kırsalda kalkınma modeli”ni başarılı bir biçimde uygulamaktadır.

        Uluslararası bağımsız kuruluşların raporlarında, İzmir’in “yerelde kalkınma modeli”yle “dünyada en hızlı kalkınan ikinci kent” olduğu tespiti yapılmıştır.

        TİRE, ÖDEMİŞ, BADEMLİ

        Kocaoğlu’nun kırsalda üreticiyi destekleme modeline iki örnek; Tire Süt Kooperatifi ile Ödemiş-Bademli’deki Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden gerçekleştirilen süt ve fidan alımı yoluyla üreticiye uygulanan teşviktir.

        Tire Süt Kooperatifi’nden yapılan alımlarla hem üretici korunmuş, hem de okullarda çocuklara sağlıklı süt verilmiştir.

        Bu uygulamanın sonucunda; son 10 yılda ülke genelinde süt üretimi yüzde 70 artarken Tire’de bu oran yüzde 440’a yükselmiştir.

        Bunun sonucunda da; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Tire Süt Kooperatifi’nin üreticileri “Dünyanın En iyi Kırsal Kalkınma Modeli Ödülü”ne layık görülmüştür.

        Bu uygulama aynı zamanda kooperatifleşmeyi de özendirmiştir. Ülke düzeyinde kooperatifleşme oranı yüzde 13 iken bu oran İzmir’de yüzde 28’i bulmuştur.

        Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fidan alımı yoluyla desteklediği Ödemiş-Bademli’deki Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bir yandan Orta Asya ülkelerine ihracat yapar duruma gelirken diğer yandan da Kazakistan’da fidan üretimine başlamıştır.

        Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce 2007’den bu yana, kırsaldaki üreticiye verilen toplam destek, 624 milyon TL’yi bulmuştur.

        Sonuç olarak: Kocaoğlu’nun uyguladığı “yerelde kalkınma modeli; kooperatifçiliği özendirmiş, kırsalı kalkındırmıştır.”

        Diğer Yazılar