Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yoksulluk; adaletsizliktir, haksızlıktır, geleceğimizi, toplumsal barışı, dayanışmayı, demokrasiyi ve özgürlükleri tehdit eden sosyo-ekonomik problemdir.

        Yoksulluk problemini çözmeden barışı da, nitelikli demokrasiyi de, sınırları genişletilmiş özgürlükleri de yaşamın merkezine oturtmamız olası değildir.

        Bir ülkenin alt yapı sorunları çözülebilir; yol, köprü, baraj, havaalanları yapılabilir, ancak; yoksulluk ve işsizlik devam ediyorsa huzuru ve mutluluğu sağlamak mümkün olmayabilir.

        Ülkemizde işsizlik oranı %11.8, her 4 gençten biri işsiz, toplum genelindeki yoksulluk oranı %17.2 ise, umutsuzluk artıyor, karamsarlık yaygınlaşıyorsa, gerginlik ve kutuplaşma moralimizi bozuyorsa durup düşünmemiz lazım. Bu noktada umut ve iyimserlik aşılayacak politikalara ihtiyacımız var.

        Aynı şekilde toplumun en zengin %20’si milli gelirin %46’sını elde ediyor, en yoksul %20’si de milli gelirin sadece %6’sına sahip olabiliyorsa, 17 milyon kişi mutlak yoksulsa, gelir dağılımı adil değilse; başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmemiz lazım.

        6 MİLYON ÇOCUK

        Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Örgütü (OECD)nün “bir bakışta toplum” raporuna göre; “Türkiye’de 24 milyon çocuktan 6 milyonu yoksulluk koşulları altında büyüyor.” Yani; her 4 çocuktan biri yoksul.

        Toplumun genelindeki yoksulluk oranı da %17.2.

        OECD uzmanları yoksulluğu “bir toplumdaki ortalama eşitlenmiş harcanabilir gelirin %50’sinden daha azıyla geçinmek” olarak tanımlıyor.

        Rapora göre; Türkiye’de yoksulluk içinde yaşayan çocuk oranı %25.3’ü bulurken OECD genelinde bu oran %13.3.

        Ayrıca; raporda, “35 üye ülke için de yoksulluk riski altında bulunma oranının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu” vurgulanıyor.

        Öte yandan OECD’nin raporunda işsizliğin artmasıyla birlikte, gençlerin yoksulluğa karşı korunmazlık bakımından yaşlıların önüne geçtiği de belirtildi.

        Bu arada; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “istihdam seferberliği”ni başlatması ve TOBB çatısı altındaki işverenlerden işletmelerine yeni işçiler alarak “istihdam seferberliği”ne destek olmalarını istemesi ve bu konuda kararlılık sergilemesi; son derece önemlidir.

        Erdoğan’ın bu husus ve önemli konuda topluma umut ve iyimserlik aşılaması olumludur, yerindedir, desteklenmelidir.

        Sonuç olarak: Çocuklarımız yoksul doğup, yoksul ölmesinler.

        Diğer Yazılar