Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016, uluslararası ve bölgesel olumsuz koşullar, Suriye ve Irak’daki “iç savaş”, Rusya ile yaşadığımız “uçak krizi” nedeniyle ekonomik açıdan olumsuz bir yıldı. Durgunluk içinde enflasyon süreci yaşadık. Kurlardaki öngörülemeyen artış; belirsizliğe, ekonomide durgunluğa, daralmaya, küçülmeye, işsizliğe ve enflasyonda artışa yol açtı. Ekonomi; belirsizliği sevmez. Bu olumsuz ortamdan en çok etkilenen de küçük ve orta ölçekli işletmelerle esnaf oldu.

        2016’da ihracat %0.9, ithalat %4.2 azaldı, turizm gelirleri %30, ülkeye gelen turist sayısı da 10.3 milyon azaldı. Türkiye turizmde 9.3 milyar dolar kazandı. Merkez Bankası 2017 tüketici enflasyon tahminini %6.5’den %8’e yükseltti, gıda enflasyonu tahminini de %7’den %9’a revize etti. İşsizlik %11.8’e, genç işsizlerin oranı da %21.2’ye tırmandı. Büyüme %3’te kaldı. Son bir yılda nüfusumuz 1 milyon 73 bin 811 arttı.

        İşsizliğe çözüm bulmak için yılda en az %5’lik sürdürülebilir büyümeye ihtiyaç var. Bir toplumda huzurun, iç barışın ve dayanışmanın kaynağı gelir dağılımı adaletidir. Oysa; toplumun en zengin %20’si milli gelirin %46’sını elde ederken en yoksul %20’si de milli gelirin sadece %6’sına sahip oluyor. Toplumun %17’si mutlak yoksul.

        PİYASA CANLANMIYOR...

        Bilindiği gibi; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB); 2016’da zor durumdaki esnafa işletme başına 50 bin TL faizsiz kredi vermişti. Bu; bir ölçüde küçük esnafı rahatlatmış, ancak; piyasanın canlandırılması konusunda yeterli etkiyi göstermemişti.

        Bu kez, Hükümet; KOSGEB aracılığıyla, esnafı soluklandırmak ve piyasayı canlandırmak için 460 bin esnafa 2,5 milyar TL tutarında faizsiz, bir yılı ödemesiz, 3 yıl vade ile ek kredi veriyor. Bu kredi dağıtımında yıllık net satış hasılatı 1 milyon TL’nin altında olan ve 10 kişiden az çalışana sahip “mikro işletme”lere öncelik tanınacak. Kredi’den yararlanmak için 541 bin başvuru yapıldı, 460 bin işletme destekten yararlanmaya hak kazandı. KOSGEB; kredileri anlaşmalı bankalar aracılığıyla dağıtıyor. İşletme başına kredi üst limitleri “net satış hasılatı” verilerine göre belirlendi. Buna göre; 322 bin işletme 20’şer bin TL, 64 bin işletme 25’şer bin TL, 34 bin işletme 30’ar bin TL, 21 bin işletme 40’ar bin TL, 19 bin 696 işletme de 50’şer bin TL kredi alabilecek. Sonuç olarak: Bu kredi, esnafı soluklandıracak, piyasayı da canlandırabilecek mi?

        Diğer Yazılar