Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hükümet, referandum öncesinde piyasalardaki durgunluğu gidererek ekonomiyi canlandırmak için aldığı “vergi indirimi” ve “vergi affı” kararından yararlanma sürelerini 2. kez uzatma kararı almak zorunda kaldı. Mobilya, beyaz eşya ve konut sektöründe ekonomiyi canlandırmak için getirilen “vergi indirimleri”nin süresi Nisan sonunda bitiyordu.

        Hükümet, “vergi indirimleri”nin süresini Eylül sonuna kadar uzattı. Bu karar; bir yandan piyasalarda gerçek anlamda canlanmaya yol açmazken, diğer yandan da zor yapılmakta olan vergi geliri tahsilatların da azalmasına neden olmaktadır.

        Bilindiği gibi; vergi affından yararlananların ödeme süresi, referandumdan önce uzatılmıştı. Bu kez, vergisini ödemeyip cezalı duruma düşmüş olanların hem kapsamı tarih değiştirilerek genişletiliyor, hem de ödeme süreleri uzatılıyor. Bunun anlamı; iki defa vergi affı getirmektir.

        Öte yandan; vergi affı için yasal düzenleme gerekiyor. Hükümet; yasal düzenlemeye bağlı olmadan bundan böyle vergi affını “idari tasarruf”la getirebilmenin de yollarını arıyor.

        KURALSIZLIK ÖZENDİRİLİYOR

        Vergi affı; hükümetin vergisini ödeyemeyen “mükellef”i rahatlatmak ve piyasayı hareketlendirmek için kullandığı bir “ekonomik enstrüman” olmanın yanında kuralsızlığı özendirmekte, vergisini muntazam ödeyen vatandaşları cezalandırmakta olup, sosyal devlet anlayışı içindeki “vergi adaleti”ni de gölgelemektedir.

        Bu arada; Cumhurbaşkan Erdoğan, muhtarlarla yaptığı toplantıda, muhtarların SGK primlerinin devlet tarafından ödeneceğini müjdelemesinin ardından yeni SGK prim affı da geldi. SGK prim affı sonucunda SGK’nın esasen yüksek olan açığı daha da büyüyecek ve bu açık bütçeden karşılanmak zorunda kalınacaktır.

        Ayrıca; bu “seçim ekonomisi” uygulamasıyla SGK ve bütçe açığı daha da büyüyecek, “mali disiplin” zayıflayacak. Bu süreç; faiz enflasyon ve kur artışını tetikleyecektir. Hatırlanacağını üzere; KOSGEP 2016’da zor durumda olan esnafa işletme başına 50 bin TL faizsiz kredi imkanı sağlamıştı. Ancak; bu, bir ölçüde küçük esnafı rahatlatmış; fakat piyasanın canlandırılması konusunda yeterli etkiyi göstermemişti.

        Sonuç olarak: Hükümet, referandum sürecinde piyasayı soluklandıracak hamleler yapıyor olması icraatları bakımından iyi bir şey. Fakat açılacak olan vergi makaslarının kapatılması için vatandaşa yeni vergiler yükleneceği de unutulmamalıdır.

        Diğer Yazılar