Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        16 Nisan anayasa referandumunu geride bıraktık, geldiğimiz aşama; çoğulculuk, çok seslilik ve dayanışma içinde, ortak vizyon ve hedef etrafında ileriye bakma zamanıdır.

        Geçmişte neler yaptığımız, hangi başarılara imza attığımız, ne tür engellerle karşılaştığımız önemlidir, ancak; bunları tekrarlamak yerine geleceğimizi planlamak çok daha önemlidir.

        İnsanları mutlu, refah içinde ve “küresel ölçek”te rekabetçi bir ülke olmamızın yolu; bireysel ve toplumsal özgürlüklerin alanını genişletmek, öngörülebilir hukuk düzenini sağlamak, demokrasi ve hukuk alanında “reformlara odaklanma” zamanıdır.

        Kamplaşma, kutuplaşma, ayrışma yerine; birlik beraberlik içinde, “ortak akıl” zemininde ileriye yürüyerek büyüme ve yeni başarı hikayemizi yazma ve bunu dünyaya gösterme zamanıdır.

        Dün dünde kaldı, bugün yeni bir şeyler yapmak zamanıdır.

        İfade özgürlüğü, çoğulcu, katılımcı, saydam demokrasi; herkesin güven duyacağı hukuk ve adalet düzeni ve “yarışmacı” ekonomik yapı ortak hedefimiz ve toplumsal vizyonumuz olmalıdır.

        İŞ DÜNYASI’NIN BEKLENTİLERİ...

        TUSİAD, referandum sonrasına ilişkin önerilerini “Demokrasi, ekonomi, AB ile ilişkiler” olmak üzere üç ana başlıkta topladı.

        Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSİAD)nin önerilerinde; 15 Temmuz darbe girişiminin zorunlu kıldığı olağanüstü halin geride bırakılarak olağan hukuk devleti ortamına geri dönülmesi, seçim barajının temsil zenginliğine olanak sağlayacak ölçüde indirilmesi, siyasi partiler kanun’unda reform yapılması, düşünce ve ifade özgürlüğünün AB standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi isteği dillendirildi.

        TUSİAD; ekonomi alanında da düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlığının sağlanması, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, şeffaf vergi düzeni, genç işsizliği ile mücadele için eğitim ve işgücü piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesi, sürdürülebilir turizm politikası konularını öne çıkardı.

        TUSİAD; ayrıca eğitim, çalışma ortamı ve yönetime katılım başta olmak üzere hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda kararlı adımların atılmasını istedi.

        AB ile ilişkiler bağlamında da TUSİAD; mevcut Gümrük Birliği rejiminin güncellenmesi, vizesiz seyahat, göç ve mülteci politikaları ve terörle mücadele konularında Türkiye’nin Avrupa iç güvenlik işbirliğine dahil olması isteğini dile getirdi.

        Diğer Yazılar