Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TUİK’in verilerine göre; Haziran’da %10.90 olan enflasyon, Temmuz ayında %9.79’a geriledi. Ancak; önümüzdeki aydan itibaren enflasyonun tekrar %10’un üzerine çıkacağı değerlendiriliyor. Ev kadınlarının, emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin tüketim harcamalarında gıda harcamaları, konut harcamaları ve ulaşım harcamaları özel bir önem taşıyor. Bu üç kalemdeki enflasyon, toplumun ağırlıklı bölümünü oluşturan ev kadınlarını, emeklileri, dar ve sabit gelirlileri yakından ilgilendiriyor. Bu kesimler; bu kalemlerdeki enflasyon artışından olumsuz etkileniyorlar.

        Temmuz ayında genel olarak enflasyon %10’un altına indi, ama; gıda enflasyonu %10.7, ulaştırma enflasyonu da %15.24 oranına yükseldi.

        Tüketici fiyatlarındaki değişimi üretici fiyatlarındaki değişim etkiliyor. Üretici fiyatları artarsa, tüketici fiyatları da artıyor. Bu arada; yurtiçi üretici fiyatları Temmuz ayı itibariyle %15.45 oranında arttı. Buna karşılık tüketici fiyatları artışı %9.79 oldu.

        Bunun anlamı; üretici fiyatları perakende fiyatlara hemen yansımıyor ya da, perakendeci artan maliyeti tüketici fiyatına yüklemiyor.

        SIKI PARA, DÜŞÜK FAİZ

        Bütçe açığının büyümesi, kredi hacminin genişlemesi, cari açığın büyümesi; enflasyonun artmasına yol açan politikalardır. Bu nedenle; ekonomi uzmanları, enflasyonun yüzde 10’un altına inmesinin zor olduğunu, dolayısıyla önümüzdeki aylarda enflasyonun artış eğilimine gireceğini ve yeniden çift haneli olacağını söylüyorlar.

        Öte yandan; hükümet kaynakları; enflasyonun yükselmemesi için Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını uygulamaya devam edeceğini belirtiyorlar. Ayrıca; Hükümet kaynakları 2018’de Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceğini; bunun da enflasyondaki düşüşü sürdürülebilir kılacağını belirtiyorlar.

        Ancak; genel değerlendirme yaptığımızda enflasyon, düşük gelirlilerin cebinden sessizce o düşük geliri alıyor.

        Çekirdek enflasyon ve üretici fiyatları Temmuzda arttı. Bu faktörler; enflasyonun yeniden çift haneye tırmanacağını, düşüşün sürdürülebilir olmayacağını gösteriyor.

        Sonuç olarak: Enflasyon ve işsizlik, her türlü kötülüğün kaynağıdır.

        Diğer Yazılar