Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yüzde 5 büyüyoruz, ancak; işsizlik azalmıyor. Büyüme işsizliği azaltmadığı gibi; çalışan kesimlere, dar ve sabit gelirlilere yansımıyor, sofralarına bir dilim ekmek fazladan ilave etmiyor, gelir dağılımı dengesizliğini düzeltmiyor.

        Büyümeyi günlük yaşamımızda hissetmiyoruz, büyümenin nimetlerinden yararlanamıyoruz.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)nun verilerine göre; Mayıs ve Haziran’da yüzde 10.2 olan işsizlik, Temmuz ayında yüzde 10.7’ye yükseldi.

        İşsizlik; 2015’den bu yana yüzde 10’un üzerinde seyretti ve çeşitli “teşvik” uygulamalarına, piyasaya kredi pompalanmasına rağmen bir türlü “tek hane”ye indirilemediği gibi “yükseliş” trendini de sürdürdü.

        Öyle görülüyor ki; işsizliğin azalması, “refah”ın tabana yayılması, ekonominin “yapısal” problemlerinden kaynaklanıyor.

        Bu arada; hızlı nüfus artışı ve iş bulduklarında çalışmaya hazır olanların tamamına iş bulunamaması; işsizlik oranını arttırıyor.

        Temmuz ayında çalışan sayısı 28 milyon 750 bin, işsiz sayısı ise 3 milyon 450 bin.

        Öte yandan; mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücü göstergelerine göre, Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 11.2, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13.4 ve gençlerde işsizlik ise yüzde 21.7.

        Ekonomistlerin ortak görüşüne göre; işsizlik probleminin çözümü; sanayi sektörünün gelişmesine, yatırımın, üretimin ve ihracatın artmasına bağlıdır.

        KADININ İSTİHDAMDAKİ PAYI

        İstihdam yapımız problemli. 28 milyon 750 bin çalışanımızın yüzde 30’u kadın. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların ancak, üçte biri istihdamda. Kadınların toplam istihdamdaki payı çok düşük.

        Ayrıca; kadın ve erkek çalışanların sadece yüzde 18.5’i sanayi sektöründe, yüzde 53’ü hizmetler kesiminde, yüzde 21’i tarımda ve yüzde 7.5’i de inşaat sektöründe.

        Bu arada; her 3 kadından biri hem işsiz, hem de eğitimsiz. Her dört gençten biri ise işsiz ve umutsuz.

        Kadınlarla ilgili istihdam tablosuna baktığımızda; erkek işsizlerin sayısı 35 bin kişi azalırken kadın işsizlerin sayısının 154 bin kişi arttığını ve iş arayan kadın sayısının 10.3 milyon’a ulaştığını görüyoruz.

        Öte yandan; iş bulma umudunu kaybedenleri ve iş arayan ancak; çalışmaya hazır olanlar ile zamana bağlı değişik istihdamı da kapsayan “geniş tanımlı” işsizlik oranı ise yüzde 17.7’ye çıkıyor. Bu değerlendirmeyle ortaya çıkan işsizlik sayısı 6 milyon 23 bini buluyor.

        Böylece; ileriye dönük olarak işsizliğin önlenmesi konusunda “umutlu” olamıyoruz.

        Sonuç olarak: İşsizlik ve yoksulluk; tüm kötülüklerin temel nedenidir.

        Diğer Yazılar