Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Araştırma sonuçları; toplumun “ayna”sıdır. Araştırma sonuçlarına baktığımızda halkın değer yargılarını, öncelikli sorunlarını, isteklerini, beklentilerini ve şikayetçi oldukları konuları görebiliyoruz. Demokratik ülkelerde sık aralıklarla kamuoyu araştırmalarının yapılmasının nedeni de; ekonomiden politikaya, demokrasiden güvenlik konularına çeşitli alanlarda oluşan problemleri tespit etmek, halkın eğilimlerini, isteklerini, beklentilerini görmek ve politikaları buna göre oluşturmaktır.

        Bu arada; siyaset kurumu ve ülkeyi yönetenler, araştırma sonuçlarından aldıkları mesajla bir yandan halkın gündemini, istek ve beklentilerini görmek, diğer yandan da; o güne kadarki politikalarını gözden geçirip gerektiğinden “revize” etmek durumundadırlar.

        Esasen; demokrasinin felsefesi de “halk için halkla birlikte” yönetimdir.

        Ülkeyi yönetenlerin uygulamaları halkın beklentileriyle örtüşürse; o yönetimler toplumla “ortak payda” oluşturarak başarılı olurlar. Tersine bir tabloda ise, siyasal iktidar; toplumun gerisinde kalır, bir süre sonra da toplumsal desteği kaybederek etkisiz konuma gelir.

        GÜNDEM; İŞSİZLİK

        Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye Sosyal Eğilimler Araştırması” 2017 yılı sonuçları; halkın gündemini demokrasi, işsizlik, hayat pahallılığı ve “dürüst” yönetimin oluşturduğunu ortaya koyuyor.

        Araştırma sonuçları; önlenemeyen işsizliğin, yoksulluğun ve hayat pahallılığının toplumu sosyal ve siyasal anlamda bir değişim ve dönüşüm sürecine ittiğini de gösteriyor. Örneğin; geçen yıl, halkın yüzde 35’inin en önemli sorun olarak gördüğü terör bu yıl yüzde 29’luk bir oranla ikinci sıraya düşerken, işsizlik ve hayat pahallılığı yüzde 30.2’lik bir oranla vatandaşın gündeminde ilk sıraya oturdu. Bu arada; terörün halkın gündeminde ikinci sıraya düşmesinin nedeni; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ terör örgütü, PKK ve türevleri PYD ve YPG ile yurt içinde ve sınır ötesinde sürdürdüğü etkili, kararlı topyekûn bir mücadeledir.

        Kadir Has Üniversitesi’nin sonuçlarına göre; halkın yüzde 56.1’i Cumhurbaşkanlığı için “dürüstlüğü” en önemli bir kriter olarak görüyor. İzmir bağlamında önemli bir nokta da; Büyükşehir Başkanı’nın sahip olması gereken özellikler sorusuna İzmir’de halkın yüzde 70.5’i “dürüst ve namuslu” yanıtını veriyor. İstanbul’da halk bu soruya yüzde 44.6, Ankara’da yüzde 79 ile “çalışkan” cevabını veriyor.

        Sonuç olarak: İzmir’deki sonuç; Kocaoğlu’nun portresini çiziyor.

        Diğer Yazılar