Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Esnaf ve Sanatkarlar; huzurun, sosyal dayanışmanın ve geleneksel yardımlaşmanın “kanaatkar” aktörleridir.

        Küçük esnaf aleyhine oluşan “haksız rekabet” ortamında, devlet; “haksız rekabet”i ortadan kaldıracak ve ayakta durma mücadelesi veren küçük esnafı “korumaya” alacak politikaları geliştirmek durumuyla karşı karşıyadır.

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu “TESK” Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, “10 yılda 75 bin bakkal kapandı. Bakkal ve büfe sayısı %31 azaldı. 240 binden 166 bine düştü. Son bir yılda “zincir market” sayısı ise %13 artarak 28 bine ulaştı.”dedi.

        Ülkemizde 1 milyon 684 bin esnaf var. Bir yandan nüfus ve perakende harcamaları artarken, diğer yandan da; bakkal ve büfe sayısı azalıyor.

        Bu çelişkinin nedeni; zincir marketlerin artmasıdır.

        Büyükşehirlerde bakkalların sayısı azalırken, bunun tersine; bakkallar Anadolu’da varlıklarını sürdürüyorlar.

        Bakkalların pazar payı %67, zincir marketlerin pazar payı ise %33 dolayında.

        Ancak; yapılan değerlendirmelerde, bakkalların giderek pazar payını kaybedeceği, sayısının azalacağı ve buna karşılık zincir marketlerin pazar payının ve sayısının artacağı vurgulanıyor.

        Bu arada; bakkalların ve büfelerin pazar kaybetmesinin ve sayısının azalmasının temel nedeninin AVM’lerin sayısındaki artış olduğu gösteriliyor.

        BEKLEYEN TEHLİKE

        Zincir marketler ve ucuzcu marketlerle mahalle bakkalları arasında acımasız bir “haksız rekabet” yaşanıyor.

        Ayrıca; her geçen gün sayıları artan AVM’lerdeki mağazalar gıda dışındaki geleneksel perakendecilerin pazar payını da daraltıyor.

        Öte yandan; önümüzdeki yıllarda, mahalle bakkallarını bekleyen tehlikelerden biri de, “e-ticaret” (elektronik ticaret) olacaktır. Çünkü; gıda perakendeciliğinde “e-ticaret”in pazar payının gittikçe arttığı görülüyor. Eskiden mahalle bakkallarının sattığı gıda ürünlerini şimdi, “e-ticaret” şirketleri evlere teslim ediyor.

        Bu durum da; geleneksel “bakkal amca”ları tezgahındaki malı satamaz, sattığının da yerine yenisini koyamaz hale getiriyor.

        Bu sürecin adı; en kısa tanımıyla “bakkal amca”nın dükkanını kapatarak piyasadan çekilmesi sürecidir.

        Sonuç olarak: Küçük esnaf; toplumsal dayanışmanın, yardımlaşmanın ve sosyal huzurun temel dinamiğidir.

        Diğer Yazılar