Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anayasa Mahkemesi, yeni yapısı, ‘Bireysel Başvuru Hakkı’nın işlerlik kazanmasında verdiği “içtihat” niteliğindeki kararlar ve ‘kanunların Anayasa’ya uygunluk denetimi’ aşamasındaki kararlarıyla, demokrasinin güvencesi olduğunu göstermiştir.

        Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk süresinin önlenmesi ve bu konudaki ‘hak kaybı’nın önüne geçilmesi amacıyla bireysel başvuruları kabul etmiş ve bunların sonucunda da Milletvekili Engin Alan dışında eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Milletvekili Gazeteci Mustafa Balbay, Gazeteci Tuncay Özkan, kanser hastası Malatya İnönü Üniversitesi Eski Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, TİP Başkanı Doğu Perinçek ve KCK tutuklularının özgürlüklerine kavuşmalarını sağlamıştır.

        YOĞUN ELİŞTİRİ

        Bu arada Anayasa Mahkemesi ABD’de, AB’de ve dış dünyada yoğun eleştirilere ve Türkiye aleyhine kampanyalara neden olan Twitter yasağını ve Youtube erişiminin engellenmesini kaldırmış, böylece ifade özgürlüğünün, bilgi edinme ve haber alma hakkının güvencesi olduğunu da göstermiştir. Sonuç olarak da Anayasa Mahkemesi, muhalefetin ve özgür kamuoyunun geniş tepkisine yol açan, imzalanmaması için Cumhurbaşkanı Gül’e çeşitli çevrelerce yoğun başvuruda bulunulan HSYK Kanunu’nun yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran ve HSYK’yı adeta Adalet Bakanlığı’na bağlı bir ‘Genel Müdürlük’ haline getiren ve Anayasa’nın kuvvetler ayrılığı ilkesini yok eden bir çok maddesini ‘iptal etmiş’ ve yürürlüğünü durdurmuştur.

        EVRENSEL HUKUK

        Anayasa Mahkemesi’nin evrensel hukuka uygun bu kararları, AK Parti iktidarının tepkisine yolaçmış,Başbakan Erdoğan’ı “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına saygı duymuyorum... Cüppeni çıkar da gel” ifadesini kullanacak noktaya getirmiştir.

        Öte yandan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi siyasi gündemin göbeğine oturmuştur” derken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, “Yemek tarifini de Anayasa Mahkemesi’ne soracaklar” sözleriyle tepkisini dile getirmiştir.

        YARGI BAĞIMSIZLIĞI

        Oysa Anayasa Mahkemesi, bu kararlarıyla ‘Yargı Bağımsızlığı’, ‘Hukuk Devleti’, ‘Hukukun Üstünlüğü’, ‘Kuvvetler Ayrılığı’ ilkesi ve ‘Özgürlükler’ konusunda endişe duyan toplum kesimlerine derin bir nefes aldırmıştır. Bilindiği gibi bundan çok kısa bir süre önce Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Masası Şefi Filori, “Hukukun Üstünlüğü” konulu seminerde, Türkiye’deki yargı bağımsızlığı konusunda oluşan tartışmalar için, “Bağımsız Yargı konusunda somut ilerleme kaydetmeyen hiçbir aday ülke, AB üyelik sürecinde kayda değer bir ilerleme beklememeli” demişti. Anayasa Mahkemesi’nin HSYK Kanunu’nu iptali, evrensel hukuka bağlılığı gösterdiği gibi, AB Komisyonu Türkiye Masası Şefi Filori’ye de cevap niteliğindedir. Sonuç olarak: Anayasa Mahkemesi, demokrasinin ve hukuk devletinin sigortası işlevini görmektedir.

        Diğer Yazılar