Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Siyasette “seçim mevsimi”nin gelmesiyle birlikte, AK Parti’de olduğu gibi CHP’de de hava ısınmaya, tansiyon belirgin bir şekilde yükselmeye başladı.

        Nisan’da yapılması muhtemel bir erken seçime hazırlanan Ana Muhalefet Partisi’nin İzmir örgütü ilk çıkışı, “ön seçim” çıkışıyla yaptı.

        Doğrudan Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez’i hedef alan bu çıkış, neredeyse bir “ultimatom” kadar oldu.

        Bu talep, Genel Merkez’den karşılık bulur mu bilemem...

        Ama listenin belirlenmesi sırasında tüm inisiyatifin delegeye bırakılacağını da hiç sanmam.

        Zira İzmirli delege yapısının belirli isimlerin kontrolü altında olduğunu bilmeyen yok.

        Zaten bu yüzden örgütün kontrolünü elinde bulunduran isimlerle “limoni” olan pek çok kişi de ön seçim girişiminin uzağında kalmaya özen gösteriyor.

        ***

        CHP’de an itibari ile vekilliğe en çok yakıştırılan isimlerin başında, 30 Mart yerel seçimlerinde kadro dışı bırakılan isimler geliyor.

        Koltuğunu Olgun Atilla’ya bırakmak zorunda kalan Prof. Kamil Okyay Sındır’ın gönlünün vekillik ödülü ile alınacağını düşünenlerin sayısı son dönemde hayli kabardı.

        Cevat Durak’a haksızlık yapıldığını düşünenler de, son günlerde Karşıyaka eski Belediye Başkanı’nı Ankara’ya gönderebilmek için çalışmalarını hızlandırdı.

        Milletvekilliği için nabız yoklayan bir başka eski başkan ise Ercan Tatı.

        Pek çok kişi tarafından hamleleri “cılız” ve “etkisiz” bulunsa da Tatı şansını zorlamaya kararlı isimlerden.

        Geçen dönemin İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci’nin de, eski İl Başkanı Tacettin Bayır’ın, kendisinin bu yarışa girmemesi durumunda yarışa katılacağını söyleyenlerin sayısı hiç de az değil.

        Bu arada eski il başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nu da atlamamak gerek.

        İzmir’de son derece etkili bir isim olan Nalbantoğlu’nun, Ankara’daki ağırlığını da kullanarak gelecek dönemde İzmir Milletvekili olarak karşımıza çıkması hiç de uzak bir ihtimal değil.

        Bütün bu isimlere yıllarca örgüt içinde çalışmış isimleri eklemeden geçmek mümkün mü?

        Yani CHP’de gönlünden vekillik geçenlerle, taraftarlarının vekil görmek istediği isimlerin listesi kabarık mı kabarık...

        ***

        CHP’deki yüksek hararetin en önemli nedenlerinden biri de mevcut milletvekilleri.

        Genel Başkan’la ters düştüğü için durumu belirsiz olan Birgül Ayman Güler dışında hemen hepsinin bir dönem daha görev beklediği biliniyor.

        Ancak dışarıda bu kadar güçlü talip varken mevcut vekillerden bir bölümünün liste dışı kalması da kaçınılmaz.

        Bunlar kim olur zaman gösterir.

        Eğer İzmir örgütünün istediği olursa listenin tamamı ön seçimle belirlenirse, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven dışındaki isimlerin işi güç.

        Ama Kılıçdaroğlu’nun kısmi de olsa “kontenjan” kartını kullanarak ön seçime yeşil ışık yakması başta Aytun Çıray ile Mehmet Ali Susam’ın durumunu kolaylaştırır.

        Bana tahminimi soracak olursanız, ben sadece Güldal Mumcu, Rıza Türmen, Musa Çam, Oğuz Oyan ve Bİrgül Ayman Güler’in bu dönem listeye alınacağını hiç sanmıyorum.

        Fakat söz konusu parti CHP olduğu ve her an dengelerin allak-bullak olacağını varsayarak bu öngörümde ısrarcı olamayacağım.

        Diğer Yazılar