Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz günlerde Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (Haykoop) Genel Başkan’ı Ahmet Ertürk’le söyleşi yaptık. Konumuz elbette ki,et ithalatıydı. Üstlendiği görevin dışında kendisi de üretici olan Ertürk, bu konudaki tespit ve önerileri ile pek çok konuya açıklık getirdi.

        Bir kere et ithalatı, iç piyasada fiyatlara denge getirmek adına başlatılmış bir uygulama değil. Tamamen yerli üretimin ihtiyacı karşılayamaz hale gelmesi üzerine seçilmiş bir yol.

        Ertürk’ün verdiği rakamlara göre Türkiye’nin yıllık kırmızı et tüketimi 1 milyon 250 bin ton. Oysa üretim 1 milyon 100 bin ton. İthalat da açığı kapatmak için seçilmiş bir yöntem.

        Kaldı ki ithal edilen miktar, açığı kapatacak kadar bir değil. Toplasan ihtiyacın yüzde 10’unu bile karşılamıyor. Bana göre, ithal etin zincir mağazalar eliyle tüketiciye ulaştırılması son derece isabetli bir karar oldu. Eğer bu işe kasaplar aracılık etseydi bazı suistimaller yaşanabilirdi. Bu yöntemle gerçekten dar gelirli tüketiciye ulaşması sağlanmış oldu.

        ***

        Türkiye’nin bu tartışmalardan kurtulmasının tek yolu var o da üretimi artırmak. Her ne kadar bugünden yarına çözülebilecek bir konu olmasa da, doğru politikalarla bu mümkün. Ertürk, yerli üretimi artırmanın tek yolunun süt üretimini desteklemekten geçtiğinin altını çiziyor. Neden mi?

        Süt üretimi demek hayvanların doğurganlığının artırılması yani hayvan sayısının yükselmesi demek. Bu da et ihtiyacımızın yerli üretim tarafından karşılanmasını sağlayacak en sağlam yol’ diye açıklıyor Ertürk bu sorunun yanıtını. Süt üretiminin özendirilmesi ve teşvik edilmesi gerekliliği gerçeğine de dikkat etmek gerek. İşte bu noktada üreticilerin kooperatifleşmesi gerçeği gündeme geliyor. Ertürk’e göre kooperatifler sayesinde üretici toplu alımlar sayesinde girdileri daha ucuza, toplu satım sayesinde de elde ettiği ürünü daha iyi fiyata satma şansı yakalamış oluyor. Tabii burada kooperatiflere verilen destek de son derece önemli. Anne sütü uygulaması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire Süt Kooperatifi arasındaki işbirliği bunun en güzel örneği... Yazının buraya kadar olan bölümü sohbetin kısa bir özeti... Ama anlayana önemli mesajlar veren bir özet. Bu ülkede yıllarca bedava diye Amerikan malı süt tozu dağıtılırken aslında Türk hayvancılığının geleceği dinamitlenmiş. Hala bunun farkına varamayanlar var.

        Bir de, siyasi ayrışmanın tavan yaptığı, doğruların farklı görüşler tarafından dillendirdiğinde yalan ilan edildiği bir dönemde halen AK Parti Aydın İl Başkanlığını yürüten eski milletvekili Ahmet Ertürk’ün CHP’li bir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü uygulamaya alkış tutması bir başka önemli nokta.

        Keşke siyasette herkes bunu örnek alsa, bizi TBMM’de temsil eden Ahmet Ertürk’ler çoğalsa...

        Diğer Yazılar