Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk olağanüstü bir yıl yaşıyor. 2014 içinde 2 önemli seçim ve 2 önemli kurultay yaşandı. Bu 4 önemli sınavda son derece önemli değişimler yaşandı. Mesela yerel seçimlerde başta İzmir olmak üzere pek çok kentte ezber bozan sonuçlar alındı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, çoklu ittifaka rağmen ipi göğüsleyen yine Erdoğan oldu.

        Seçimler sonrasında Ak Parti ve CHP’de yaşanan olağanüstü kurultaylar ise görünüşte beklendiği gibi sonuçlanmasına rağmen ciddi bir kabuk değişiminin başlangıcı oldu.

        AK Parti’de Başbakan Erdoğan’ın işaret ettiği Ahmet Davutoğlu’nun dümene geçmesi, CHP’de ise çoğunluğun tercihi olan Kılıçdaroğlu’nun görevine devam etmesi şeklen sıradan görülebilir.

        Ancak, gerek İktidar Partisi’nde, gerekse Ana Muhalefet Partisi’nde değişen güç dengelerine bakınca siyasete yeni aktörlerin katılımını beklememek mümkün değil.

        ***

        Merkezde tablo böyle olunca, İzmir’in siyasi vitrininde değişiklik olmayacak mı? Bu durumda vitrin değişikliğini yok saymak bana göre saflık. AK Parti’den başlayalım; Daha önce de yazdım. 3 yıl kuralı ve istifalar yüzünden zaten İktidar Partisi’nin İzmir cephesi ciddi bir değişime gebe.

        Fakat Davutoğlu’nun partinin başına geçmesi ve hükümette yeniden dizayn edilen güç dengeleri 3 yıl barajına takılmayan bazı vekillerin durumunu da tehlikeye soktu.

        AK Parti’nin yeniden inşa edilen yönetimi İzmir’de kimleri eleyecek, kimlerle devam edecek şu an için kestirmek mümkün değil. Bana kalırsa, 2015’te mevcut vekillerden en fazla 3-4’ü listelerde kendisine yer bulur. Bunların da kimler olacağını zaman gösterecek.

        ***

        AK Parti’de bunlar olurken, CHP’de farklı bir durum mu yaşanacak? Kesinlikle hayır. Hatta daha büyük ölçekli bir deprem bile olabilir Ana Muhalefet Partisi’nin İzmir kanadında. Yeniden oluşturulan Parti Meclisi’ne bakılırsa bu apaçık görülüyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun listeleri hazırlarken 30 Mart’ın sorumlusu gördüğü İzmir Örgütü’nü devre dışı bırakması bunun en açık kanıtı.

        Aynı Kılıçdaroğlu’nun milletvekili listelerinin hazırlanması sürecinde izlediği yöntemi sürdüreceğini varsayarsak; CHP’nin 2015’te TBMM’ye çok sayıda yeni ismi kaçınılmaz olacak. An itibari ile CHP’de yeri garanti görünen isimler sadece PM’ye girebilen Mehmet Ali Susam, Aytun Çıray ve Alaattin Yüksel’den ibaret. Tabii onlar da bir dönem daha görev isterlerse.

        Diğerleri mi?

        Eğer önümüzdeki süreçte kendilerine yeni ve güçlü partnerler bulurlarsa belki.

        Yoksa hepsinin işi zor.

        Diğer Yazılar