Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hakem hataları en çok konuşulan konuların başında geliyor. Futbolun sahadaki tek hakimi şüphesiz onlar. Çaldıkları düdük, kaldırdıkları bayrak, çoğu kez bir takımın geleceğini belirliyor. Önceki yıllara göre, son iki sezon pek çok hataya tanık olduk. Hakemlerimiz formsuzdu. Kararları tartışıldı, eleştirildi. Suçlandılar. Haklarının yenildiğini söyleyenler tarafından hedef oldular. Binlerce futbol izleyicisinin önüne birer suçlu gibi çıkarıldılar. Zor bir işi yapmanın tüm dezavantajları omuzlarındaydı.

        Sezonun ilk yarısında yaşanan ciddi hakem hatalarını değerlendiren Roberto Rosetti, yapılan tüm eleştirileri yerinde bulduğunu söyledi. Kim mi Rosetti? İtalyan vatandaşı, UEFA hakem eğitimcisi. Futbol Federasyonu’nun profesyonel adamı.

        TEK İLAÇ; DAHA ÇOK ÇALIŞMAK

        Günümüz modern futbolu, eskiye göre daha profesyonel ve hazır hakeme ihtiyaç duyuyor. Hakemlerin her saniye, maça ve oyuna odaklanması gerekiyor. Gelişen futbolun hızına hakemlerimiz ayak uydurabiliyorlar mı? Bu sorunun yanıtını hakem eğitimcisi Rosetti’ye bırakalım.

        İtalyan eğitimciye göre;

        “Hakemlerimizin form grafiğini yükseltmek gerekiyor. Süper Lig’de sert ve agresif bir futbol oynanıyor. Büyük baskı altındalar. Daha çok hazırlık yaparak, çalışarak kaliteyi yukarıya çekmek, orta hakem ile yan hakem işbirliğini geliştirmek en önemli detay. Mental ve fiziksel hazırlık çok önemli. Maç öncesi hazırlık, takımların taktiği, futbolcunun özellikleri çok iyi analiz edilmeli. Bilgi sahibi olmalılar. Stresle baş etme ve kendine güven geliştirilmeli. Tüm bunların üstesinden gelebilmek için 2 yıla ihtiyaç var…”

        Roberto Rosetti tespitlerinde haklı. Türk hakemliğini üst seviyelere çıkarmak için reçeteyi yazmış. Dileriz, öngördüğü süre içinde istenilen seviyelere çıkabiliriz.

        VİDEO HAKEM GELİYOR

        Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, Antalya’da sürmekte olan hakem seminerinde yaşanılan sorunların altını bir kez daha çizdi. Namoğlu, hakemlerin hata paylarını en aza indirmek için Avrupa’nın önde gelen eğitimcilerini Türkiye’ye getirerek, bilgilerini hakemlerimize aktardıklarını söyledi.

        Futbola verilen arayı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan MHK Başkanı Namoğlu, son günlerde en çok tartışılan “video hakem” konusuna da açıklık getirdi. Anlaşılan, teknolojinin tüm olanaklarından yararlanarak, maçlarda sorun olan pozisyonlar sonuca bağlanacak. Önümüzdeki sezon “video hakem” uygulaması hakemlerin üstündeki büyük yükü alabilir.

        Dileriz; teknoloji destekli maçlarda tartışma ve suçlamalar yaşanmaz.

        YABANCI FUTBOLCU HAYRANLIĞI

        Futbolumuzun birçok sorunu var. Şüphesiz, üzerinde durulan konulardan birisi de yabancı futbolcu sayısı. Takımlar neredeyse sınırsız sayıda yabancı oyuncu transferi yapabiliyorlar. Baştan beri bu konuda görüşüm değişmedi. Sınırsız yabancı yerine, belli sayıda ve nitelikli oyuncudan yanayım. Öncelikle, Milli Takımımız futbolcu bulmakta zorlanıyor. Özellikle Almanya’da oynayan Türk asıllı futbolcuların peşinde koşuyoruz. Fatih Terim, takımın neredeyse yarısını “gurbetçi oyunculardan” kurdu. 80 milyonluk ülkemizde futbolcu yetiştiremez olduk. Üretmek yerine tüketmeyi seçtik. İkinci yarı için kulüplerin “yabancı arayışlarını” ibretle izliyoruz. Ülkesinde yüz bin Euro’lara oynayanları milyon Euro vererek transfer ediyoruz. Belli ki, menajerler, komisyonlar, Euro’lar havada uçuşuyor. Yazık. Verilen paralara mı üzülelim, sürekliliği olmayan sözde “yıldız futbolcu” transferlerine mi?..

        Diğer Yazılar