Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÜLKEMİZDE her ne kadar Şanghay destekçileri olsa da buradan gelen bazı haberler demokrasi standartları açısından hiç iç açıcı değil. Rusya Duma'sında aşırı çıkışları ve Türkiye karşıtlığıyla da bilinen Vladimir Jirinovski, kendine soru sorma cesareti gösteren kadın gazeteciye hakaret edip küfürler yağdırdıktan sonra korumalarından bu gazeteciye küfretmelerini, onu öpmelerini ve sert biçimde taciz etmelerini istemiş.

        Jirinovski'nin bu tepkisinin nedeni gazetecinin sorduğu son derece makul bir soru. Kiev yönetimi; Rusya'dan Ukrayna'ya provokasyon için bazı grupların geldiğini gerekçe göstererek 16-60 yaş arası Rus erkeklerin ülkeye girişini geçici bir süreliğine engelleme kararı aldı. Gazeteci, Rusya'nın bu karara nasıl cevap vermesi gerektiğini sormuştu.

        Bu soruya sinirlenen Jirinovski, korumalarını aynı zamanda hamile olan bir gazetecinin üstüne göndermekle kalmadı, onu savunmaya çalışan diğer gazetecileri de aşağıladı ve onları işlerinden kovdurmakla tehdit etti.

        Bir an düşünsenize; mesleğiniz muhabirlik ve siz bir politikacının fikrini kamu adına öğrenmek için soru soruyorsunuz. Azarlanıyor, hakarete uğruyor ve bunlar yetmezmiş gibi siyasi lider tarafından açıkça hedef olarak gösteriliyorsunuz. "Taciz edin", "Öpün" ve benzeri akla ziyan laflara maruz kalıyorsunuz.

        İşin doğrusu dünyanın birçok yerinde gazeteciliğin zor bir meslek olduğu söylenir. Savaş alanlarında ve çatışma bölgelerinde gazetecilerin rehin alınması, yaşamlarını yitirmesi de mesleğin bilinen acı hikâyeleridir. Demokrasi ve özgürlük eşiğinin düşük olduğu ülkelerde ise bu meslek ateşten gömlek giymek gibidir.

        Ne yapacağı bilinmeyen, öngörülemez, aşırı çıkışlarıyla bilinse dahi bu aşırılığın sınırları hesap edilemeyen liderlere soru sormak ise savaş muhabirliğinden daha kolay bir iş değildir. Böylesi durumlarda gazeteciler hakaret, aşağılanma ve tacizi göze almak durumundadırlar.

        Haberi okuyunca "Jirinovski bu, yapar" diyecek oldum. Ancak keyfini bozan bir soruyla muhatap olduğunda korumalarına kadın muhabiri taciz etme talimatını verecek kadar pervasızlaşması pek de beklenen bir durum olmasa gerek.

        Böylesi bir durum Kopenhag Kriterleri'ne göre kabul edilemez olsa da, kimbilir belki de Şanghay kriterlerine göre normal bir durumdur. Eğer durum bu kadar ciddiyse ve vahimse Şanghay kriterlerinin savunucularının pozisyonlarını gözden geçirmesinde fayda var.

        "Bu tür utanç verici olaylar Batı dünyasında da gerçekleşiyor" diyenleriniz olabilir. Evet, Batı'da da buna benzer olayların yaşanma ihtimali vardır. Ancak Batı'da bu tür davranışların toplumda karşılığı yoktur. Böylesi bir olaya karışan siyasetçi büyük bir tepkiyle karşılaşır ve sistem içinde varlığını devam ettiremez. Yaptıklarının sonucunda yalnızlaşır ve saygınlığını kaybeder.

        Oysa Rusya'da devletin resmen söyleyemediklerini söyleyen kişi olarak bilinen Jirinovski, daha önce de benzer çıkışlar yapmasına rağmen her zaman bir koruma kalkanının arkasında oldu. Ne üst düzey bir kınamaya muhatap oldu, ne de mahkeme kararıyla bir cezaya çarptırıldı.

        Bu olay açıkçası gözümü korkuttu ve zaman zaman gündeme gelen Şanghay tartışmalarının siyasetten ekonomiye, hukuktan adalete, basın özgürlüğünden demokrasiye pek de iyi bir fikir olmadığı yönündeki kanaatimi güçlendirdi. Anlaşılan o ki, Şanghay yolu pek hayra alamet gözükmüyor.

        Diğer Yazılar