Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Takım krizinden tutun da, sevgilisi Aslıhan Doğan’la ayrılmasına kadar-ki ben ayrılmadılar, araları biraz bozuk diye biliyorum- hakkında pek çok haber yapılan Arda Turan’dan çıt çıkmaması, Arda’nın Türkiye’nin çeşitli gece kulüplerinin kapısında görüntülenmemesi biraz enteresan değil mi diye düşündüm, düştüm peşine.

        Neticede, takipçisi tarafından yapılan en ufak bir eleştiriye dahil tahammül edemeyip tehditler savuracak kadar kendisini kaybeden biri o...

        Hele de üzerine gazetelerde, ‘İşte Arda Turan’ın okuduğu kitaplar’ başlığıyla psikolojiden tarihe kadar farklı konularda pek çok kitabı görünce şaşkınlığım iyice arttı. Nedense bazı insanlar için ‘okumaz’ algısı var bende...

        KARİYERİNİ PLANLIYOR

        Meğer ünlü futbolcu, 2 ay önce kariyer yönetimi üzerine Okan Can Yantır’la çalışmaya başlamış. Ben, Yantır’ı gazetecilik ve dergi yöneticiliğinden iyi tanırım ancak siyaset bilimi okuduğunu, siyasal iletişim ve aday imajı eğitimleri aldığını ve gazeteciliği bıraktıktan sonra sporculara kariyer yönetimi hizmeti verdiğini bilmiyordum...

        “Sporcuya kariyer yönetimi de nedir?” derseniz, mesela David Beckham yanında en az 6 kişiyle geziyor ve şöyle açıklıyor:

        “Avukatım, stil danışmanım, kariyer danışmanım, iletişim sorumlusu, kulübümün avukatı ve finans danışmanım. Yılda 80 milyon dolarlık ekonomiyi kendi başıma yaptığımı sanmıyorsunuz herhalde...”

        YÜZDE 70’İ İMAJ KAZANCI

        Dünyada marka değeri olan pek çok sporcu, kariyer danışmanıyla çalışıyor. Transfer ve kulüp sözleşmelerini menajerleri, onun dışındaki tüm hayatlarını kariyer danışmanları yönetiyor.

        Futbol, basketbol, tenis gibi spor dallarının yüksek kazançlı sporcularının gelirlerinin yüzde 30’unun transfer sözleşmelerinden, yüzde 70’ininse imaj ve marka üzerinden geldiği göz önüne alınırsa, işin önemi de ortaya çıkar.

        Okan Can Yantır’a sporcu kariyeri nasıl yönetilir diye sordum, o da anlattı:

        - Sporcunun kısa ve uzun vadede tüm iletişim stratejisini belirliyoruz. Vereceği röportajdan, söyleyeceği cümleden, katılacağı davete kadar.

        - İmaj çalışması yapıyoruz. Buna hangi event’lere katılacağı da dahil. Mesela, Arda Turan takvimi uyduğu oranda Grand Slam finallerinde izleyici olarak bulunacak. Moda haftalarında seçilen markaların defilelerine katılacak.

        - Kişisel gelişim başta olmak üzere ilgi duyduğu alanlarda hangi kitapları okuyacak, hangi workshop’lara katılacak onları belirliyoruz.

        - Sporcunun off sezon antrenmanları, beslenmesi gibi noktalarda birlikte çalışıyoruz.

        - Kriz yönetiyoruz. Beklenmedik durumlarda konuyla ilgili kendisini doğru ifade edebilmesini sağlıyoruz.

        Yani, Arda Turan’ın bu cool halinin altından profesyonel bir el çıktı.

        Tarkan’dan fenalık geldi

        TARKAN’IN Harbiye Açıkhava konserlerine gitmeyeli üçüncü yılım... Tarkan’ı sevmediğimden değil, bayılırım kendisine, sahnesine ama Tarkan sahneye çıktığı an yapılan sosyal medya paylaşımları insanda ‘zaten konsere gitmişsin’ duygusu uyandırıyor. Hiçbir sürprizi, heyecanı kalmıyor konserin. Tarkan saçını boyatmış, onu bile anladım yüklenen videolardan; kalanını siz düşünün...

        Basbayağı, evde ayaklarımı uzatarak konseri her türlü sosyal medya ortamından eksiksiz ve her açıdan izliyorum.

        GÖRÜNTÜ YASAĞI

        Ne kadar çok paylaşım yapılırsa, konser o kadar başarılı geçmiş demek değildir. Bunu Tarkan ve stratejistleri göz ardı etmemeli. Dağınık, amaçsız ve çok fazla reklamı yapılan, göze sokulan her şey kıymetini yitiriyor aslında.

        Yurtdışında bir müzikal izlediyseniz biliyorsunuzdur, asla fotoğraf veya video çekimine izin verilmez. Gösteri öncesi ‘çekim yapmak yasaktır’ anonsu yapılır, “Gizli saklı da olsa ben yine de çekerim” derseniz, içerideki kişi sayısına göre salonun her 2 tarafına yerleştirilmiş görevlilerden biri anında tepenizde belirir.

        O müzikaller yıllardır kapalı gişe oynuyorsa, işte bu gizliliğin çok büyük etkisi var.

        Bunu bir konserde yapmak mümkün değil belki ama en azından ilk 3 şarkının çekim izni vardır gibi bir prosedür getirilse keşke...

        Tamam, anladık siz de Tarkan konserindeydiniz ve hatta en öndeydiniz ama ne olur şu konserlerden spoiler vermeyin artık ki biz de ağız tadıyla bir konser izleyebilelim...

        Diğer Yazılar