Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEKNOLOJİYLE aram pek de iyi değil ve ‘akıllı cihaz’ dendiğinde aklım hep daha da çok karışıyor. Benim için cihazın kurulumu, kullanımı ne kadar basit ve ne kadar ihtiyacıma yönelikse işte o kadar akıllı...

        Berlin’de bulunma sebebimiz bu. Tüm dünyanın önümüzdeki 5 yıl içinde teknolojik olarak geleceği yeri görebilmek. Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan IFA’ya 27’nci kez katılan Vestel’in 3 bin metrekareye kurulmuş devasa standının ve Vestel’in İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan’ın misafiriyiz.

        Herkes parmağımdan ince televizyonlara, akıllı ev sistemlerine vs. ilgi gösterirken benim gözüm hep çamaşır makinelerinde. Çünkü yıllardır onlarla başım dertte...

        Teknoloji artık akıllı evlere doğru gidiyor tüm fuar boyunca en net onu gördüm. Akıllı evler içinden de kendi akıllı üçlememi yaptım.

        1- BANA GÜVEN, GERİSİNİ MERAK ETME SEN: Elinde çamaşırla, çamaşır makinesinin önünde kalakalma ve “Bunu ipeklilerle mi atsam yoksa tüllerle mi? 30 derece mi 40 derece mi acaba?” soruları bitiyor. Yıllardır “Fermuar açık mı atılırdı kapalı mı?”yı bile ezberleyemeyen ben ve benim gibiler için Intelli Care serisi geliştirilmiş. Elinde ne varsa içine atıyorsun, makine çamaşırın dokusunu, rengini filan algılayıp ona göre yıkıyor. Üstelik de çıt çıkarmıyor.

        2- AÇIM SUSAM AÇIL: Elin kolu dolu mutfağa girdiğinde “Açıl” dediğinde kapısını açan ve yiyecekleri her daim taze tutan buzdolabı. Gerçi Turan Bey’e talebimi ilettim. Mühendislerine, bunun sesimle açılanını değil de saat 21.00’den sonra ben ne kadar yalvarsam da kendisini kilitleyip kapısını açmayanını yapabiliyorlar mı diye soracak.

        3- AYNA AYNA SÖYLE BANA: Vestel, Vitra ile anlaşmış, akıllı ayna yapmış. Hava durumundan, gideceğin yolun trafik durumuna, haberlerden sevdiğin müziğe ve hatta sosyal medya hesabına kadar ne istiyorsan akıllı telefonun vasıtasıyla akıllı aynana yüklüyorsun. Makyajını yaparken ya da tıraşını olurken, aynı anda aynandan hayatı izliyorsun. Denedim, hem eğlenceli hem de gerçekten işe yarar bir ürün olmuş. Önümüzdeki yıl mağazalardan normal bir ayna fiyatının az üzerinde bir paraya alabilecekmişiz.

        ************

        Terör önlemi beton blok

        TERÖRİSTLER araçlarla kalabalığın arasına dalarak saldırı düzenlemeye başlayınca Avrupa ülkeleri de tedbirleri artırdı.

        İngiltere başta olmak üzere, çoğu ülke yayaların yoğun olduğu caddeleri araç trafiğine kapattı. Geçen yıl Strasbourg’da görmüştüm yol ortasına konulan bariyerleri, bu sene Berlin’de...

        Geçen aralık ayında Breitscheidplatz Meydanı’nda 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan kamyonlu saldırının ardından Kaiser-Wilhelm Anıt Kilisesi’nin önü ve Breitscheidplatz, beton bloklarla kapatılmış.

        Özellikle etkinlik, festival vs. dönemlerinde çok daha sıkı uygulama yapılıyor ve araçların yakın geçişine izin verilmiyor.

        ************

        Bütün Türkler toplandık

        TÜRKLERİN buluşma noktası Berlin Soho House olmuş. Kapıdan girer girmez Meryem Uzerli’yle karşılaşıyoruz. Arkadaşlarıyla buluşmuş Uzerli, ancak Türkçesi yetersiz olduğu için “Arkadaşlarımla toplandık” yerine “Arkadaşlarımla toplantı yapıyoruz” diyerek bizi güldürdü.

        Bir yanda Ömer Karacan arkadaşlarıyla hararetli bir konuşma içinde. Diğer taraftaysa Ayşe Kucuroğlu oturuyor. O da bir görüşme için gelmiş. Hava almak için terasa çıkıyorum, orada da bir Türk işadamının tüm iş sırlarına vâkıf oluyorum. Eğer kimsenin duymaması, görmemesi gereken bir toplantınız ya da buluşmanız olacaksa bunun yeri kesinlikle Berlin Soho House değil. Yerin kulağından çok, Türk’ün kulağı var burada.

        Diğer Yazılar