Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HAFTA sonu Dünya Ralli Şampiyonası’nın provası niteliği taşıyan Avrupa Ralli Kupası kapsamındaki Balkan Ralli Kupası’nın final yarışı olan Marmaris Rallisi’ni izledim. Bu şampiyona neden önemli? Çünkü bu yarışı gözlemlemeye gelen FIA (Uluslararası Otomobil Sporları) yetkilileri onay verirse (yarın belli olacak) seneye WRC’nin (Dünya Ralli Şampiyonası) altıncı ayağı Marmaris’te yapılacak. Bu da şu demek, WRC yedi yıl aradan sonra Türkiye’ye dönecek.

        BÜYÜK İLGİ VARDI

        Sadece bu prova yarış için bile Marmaris’e onlarca yerli ve yabancı basın mensubu kamp kurdu. WRC, Marmaris’te gerçekleştiği takdirde buraya dünyanın ne kadar büyük ilgi göstereceğini gözlerimizle gördük.

        Bölgeye ve ülkemize maddi manevi önemli katkı sağlayacak bu organizasyon için duyduğum heyecan, TOSFED Başkanı eski şampiyon yarışçı Serkan Yazıcı’nın heyecanının yanında hiçbir şey.

        KARINCA MANTIĞI

        İki yıl önce TOSFED’e başkan seçilen Serkan Yazıcı ve ekibi, WRC’yi Türkiye’ye getirebilmek ve ülkemizin bu sporda yeniden eski popülaritesini yakalaması için var güçleriyle çalışmış.

        Başkan olduktan sonra karınca mantığıyla bilinçli ve hiç durmadan çalıştığını anlatan Yazıcı, bu yarışta Japonya’nın da aralarında olduğu yedi ülkeyi saf dışı bırakarak yönetimi Türkiye’nin aday olması için ikna etmeyi ve Marmaris’e getirmeyi başardıklarını büyük bir gururla anlattı.

        RALLİYİ SEVDİRECEKLER

        Daha yapılacak çok şey olduğunu ancak en önemlisinin bu spor hakkında Türk insanını bilinçlendirmek, ralliyi tanıtmak ve sevdirmek olduğunu anlatan Yazıcı’nın başardıkları arasında ülkemizde ilk kez motor sporlarında milli takımın kurulması da var. ‘TOSFED Yıldızını Arıyor’ yarışması ile gençlerin keşfedilmesini sağlamış. Eski şampiyon pilot şimdi yeni şampiyonları çıkarmak istiyor ve yetenekli gençlerin önünü açıyor.

        Servis alanında eski yarış otomobilleri sergilendi. İskender Atakan ve Serkan Yazıcı ile Atakan’ın 70’li yıllarda yarıştığı otomobilin önünde bir nostalji pozu verdik.

        ‘O OTOMOBİLLERDE 100 METRE BİLE GİDEMEZSİNİZ’

        TÜRKİYE eski ralli şampiyonu ve efsane pilot İskender Atakan da yarışın izleyicileri arasındaydı. Atakan’ı bulmuşken sorularımla boğduğumu biliyorum ama cevapları beni öyle etkiledi ki kafamdaki ‘ralli, zenginlerin yaptığı bir eğlence sporu’ önyargısı tamamen değişti.

        Evet ralli pahalı bir spor, ancak Atakan sayesinde bir ralli pilotunun belki de bir futbolcudan çok daha uzun saatler ve çok daha büyük bir disiplinle çalıştığını öğrendim. 11 litre sıvı aldığı yarışlarda otomobilden indiğinde 3 kilo veriyormuş Atakan. Düşünsenize, nasıl bir efor sarf ediliyor direksiyon başında! 44 bin farklı hareketle kaslarının çalışıyor olması da müthiş değil mi? Ayrıca Atakan’dan, o çok havalı görünen yarış otomobillerinin içinde biz sıradan ölümlülerin 100 metre bile gidemeyeceğini öğrendim.

        50 dereceyi bulan iç sıcaklık bir yana o basıncı kaldırmak için de müthiş antrenmanlı olmak gerekiyormuş.

        Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan da pilot Yağız Avcı ile deneme sürüşüne katıldı.

        TOSFED YILDIZ ARIYOR

        Ralli pahalı bir spor. Hem de çok pahalı. neymişsin öyle! Yeterli sponsor desteği bulmak da zor. İşte bu sebepten TOSFED, bu yıl ilk kez ‘TOSFED Yıldızını Arıyor’ adlı bir yarışma düzenlemiş. Bulmuş da... 18-25 yaş arası gençler arasından en yetenekli olanlar eğitime alınıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayanların her türlü masrafı TOSFED tarafından karşılanmak üzere yarışlara sokuluyor. Eğer siz de bileğinize, beyninize ve kendinize güveniyorsanız TOSFED’in web sitesi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

        AYHANCAN SEN NEYMİŞSİN ÖYLE!

        Hiç tanımıyordum! 19 yaşında bir yıldız. TOSFED’in milli sporcusu Ayhancan Güven’in Türkiye’de ve dünyada çok sayıda derecesi var. Belçika, Fransa gibi ülkeler kendisini yakından tanıyor. Porsche kendi web sayfasında Ayhancan’ı destekliyor. Eylül ayında gerçekleşen Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 5. ayağının birincisi. Müthiş başarılı bir genç. Lütfen kendisini takip edin, ülkemiz adına gururlanacaksınız.

        Diğer Yazılar