Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇORUM’DA bir mezarlıkta geceleri ağlayan genç kızı görebilmek için kalkıp komşu illerden olay yerine gidenler, Hitit İmparatorluğu’nun aynı ilde bulunan başkenti Boğazkale-Hattuşaş antik kentini görmeyi aklından bile geçirmez. Merak hissimizin ateşlenmesi illa ki boş bir sansasyonla olacak.

        Geçen hafta Hatay’a gittim. Çünkü ülkemde görmediğim il, görmediğim tarih ve kültür mirası kalmasın istiyorum. “Hatay, medeniyetlerin başkenti” yazsam pek kimse umursamaz. Ancak “Hatay’da tüm medeniyetlerden birer ruh, akşamları Samandağı eteklerinde buluşuyor” desem, eminim Samandağı sahili ellerindeki çekirdekleri çitleyerek bu ‘gizemli buluşmayı’ görmek isteyenlerle dolar taşar.

        BİRAZ ÖĞRENSELER

        Oysaki sadece ve sadece Hatay sokaklarında yürüseler, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan bu şehri, tarihi ve buluntularını öğrenseler, Habibi Neccar’ın Anadolu’da kurulmuş ilk cami, Saint Pierre Kilisesi’ninse Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden olduğunu bilseler eminim mezarlıkta acısıyla baş başa olan bir kızın peşine düşmezler.

        Antakya’da Hilton Oteli’nin inşaatı sırasında çıkan MÖ 2 bin yılından itibaren 13 farklı medeniyete ait 30 bin buluntu ve bozulmadan yekpare kalmış 850 metrekareliği de dahil olmak üzere 2 bin yıllık mozaikleri görünce, “Biz hâlâ nelerle uğraşıyoruz?” dedim.

        Düşünsenize bizim üzerimize gelecek olan medeniyetler, bir çağı “Vay be bu çağda hiç üretim yapılmamış, her şey tüketilmiş” diye anacaklar. Sanıyorum bize ait buluntular da model model cep telefonlarıyla sınırlı kalacak.

        ***********

        YAPMAKTAN EN ÇOK KEYİF ALDIĞIM 3 ŞEY

        - Hatay’ın mutfağı pek lezzetli. Yediğim içtiğim benim olsun ama şehrin önemli geçim kaynağı olan ipek hakkında iki satır yazayım. İsmimden midir bilmem ipeği bir başka severim. O yüzden ipek şallar aldım kendime ama ah keşke gerçek üreticileri bilseydim de şehir içinde kazıklanmasaydım. Aynı ürünler Harbiye İlçesi’nde neredeyse yarı fiyatına satılırken, bunun üzerine bir de indirim yapıyorlar.

        - Hatay, zeytin için çok uygun bir iklim ama üreticiler son yıllarda Gemlik zeytini ekip yetiştirirken ender bulunan ‘saurani’ kaderine terk edilmiş. Neden? Diğer zeytinlere göre meyveleri yağ bakımından çok daha zengin olan saurani ağaçlarının bakımı zor da ondan. Tehlikeyi fark eden Kristal firması harekete geçmiş, bölgedeki üreticileri ve ziraat mühendislerini bilgilendirmiş. Şimdi ‘meraklısına özel’ adıyla üretime geçmiş. Bu asırlık ağaçları görmek isteyenler saurani bahçelerini ziyaret edip tadıma katılabiliyor. Şarap tadımına çok gittim ama piknik havasında geçen zeytin tadımı benim için bir ilkti, şahaneydi.

        - Samandağı’nın uçsuz bucaksız sahilinde bulunan Hz. Hızır Türbesi. Hatay’da pek çok Hz. Hızır türbesi var ama Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluşma noktası olarak kabul gören Samandağı’ndaki kayaya yapılan türbe ferahlığıyla, sadeliğiyle ve mistik havasıyla insanı içine çekiyor. Dua etme, düşünme, anlama ve hatta aydınlanma için Hatay’da bulduğum en iyi adres oldu.

        Diğer Yazılar