Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2012'yi iyi bitiren enflasyon sebzedeki yüksek fiyat artışları ve sigara zamları yüzünden yeni yıla kötü bir başlangıç yaptı. Aylık enflasyon, beklentileri ciddi ölçüde şaştı ve yüzde 1.65 oldu. Yıllık enflasyon ise 1.14 puan artarak yüzde 7.31 'e yükseldi. ÜFE'de ise yıllık enflasyon 1.88 ile 37 ayın en düşük düzeyine indi

        2012 yılını umutlu bitiren enflasyon 2013'e kötü bir başlangıç yaptı. Ocak enflasyonu yüzde 1.65 ile beklentilerin çok üzerine çıktı. Beklentiler CNBC-e anketine göre yüzde 1.12, Merkez Bankası beklenti anketine göre ise yüzde 0.85 düzeyindeydi. Ocak enflasyonunun yüksek çıkması, aralıkta yüzde 6.16'ya gerileyen yıllık enflasyonun 1.14 puan birden artarak yüzde 7.31'e çıkmasına neden oldu.

        Buna karşın aralıkta yüzde 0.12 düşen Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), ocakta da yüzde 0.18 geriledi. Böylece üretici fiyatlarında yıllık enflasyon 0.58 puan daha gerileyerek yüzde 1.88 ile 37 ayın en düşük düzeyine indi. ÜFE'deki düşüşte tarım fiyatları etkili oldu.

        SEBZE VE SİGARA ATEŞLEDİ

        Ocakta tüketici enflasyonun yüksek çıkmasında ise sebze fiyatlarındaki yüksek artışların yanı sıra vergi artışına bağlı olarak zamlanan sigara ve alkol ile şebeke suyu fiyatlarındaki artış etkili oldu. Gıda fiyatları, ortalama yüzde 4.27 ile son 20 ayın en yüksek artışını yaşadı. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış yüzde 7.66'yı buldu.

        Ocakta en yüksek enflasyon yüzde 14.26 ile sigara ve alkollü içeceklerde meydana geldi ve toplam enflasyona 0.72 puanlık bir katkı yaptı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4 olan aylık enflasyon, toplam enflasyona 0.97 puan ile en yüksek katkıyı yapan kalem oldu.

        Yüzde 0.70 olan konut enflasyonunun toplam enflasyona katkısı ise 0.12 puan oldu. Giyim ve ayakkabıda ise yüzde 6.95'lik bir fiyat düşüşü yaşandı. Giyim ve ayakkabı toplam enflasyonu 0.48 k puan aşağı çekti.

        MERKEZ BANKASI AÇISINDAN GÖRÜNÜM BOZULMADI

        Çekirdekte düşüş var

        Yüzde 5'lik yıllık enflasyon hedefinin üçte birinin ilk ayda gerçekleşmiş olması, yıl sonu tahminlerinin de yükseltilmesine yol açabilir. Ancak ocaktaki artışın temelde sebze ve sigaradaki artıştan kaynaklanması ve en fazla önemsenen I, H ve G çekirdek endekslerinin de düşüş olması nedeniyle Merkez Bankası açısından görünüm bozulmamış durumda. Ocak enflasyonuna işlenmemiş gıda yaklaşık 0.9 puan, sigara ve alkol ise 7.2 puan katkı yaptı. Ocakta enerji, gıda, alkol, sigara ve altını dışlayan I endeksi yüzde 0.17, işlenmemiş gıda, enerji, alkol, sigara ve fiyatı kamu tarafından etkilenen ürünler ile dolaylı vergileri dışlayan G endeksi yüzde 0.21 geriledi.

        Bu ay kira kontratı yapanlara müjdeli haber

        Temmuz ayında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile konut kiralarındaki artış, kira artırımının yapılacağı ay itibarıyla son 12 aydaki Üretici Fiyat Endeksi'nde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirleniyor. Bu durum özellikle yeni kira sözleşmeleri için geçerli. Durum böyle olunca da ÜFE'nin son dönemdeki düşüşü adeta kiracı lehine çalışır hale gelmiş durumda. Ocak ayı itibarıyla yıllık Tüketici Fiyatı Endeksi (TÜFE) yüzde 7.3 iken, bu rakam ÜFE'de yüzde 1.8. Aralık ayında yıllık ÜFE 2.45 düzeyindeydi. ÜFE'deki bu düşüş nedeniyle bu ay içinde kira sözleşmelerini yenileyenler yıllık bazda yüzde 1.8'lik artış yapacaklar.

        Diğer Yazılar