Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün sizlerle ilk yazımı paylaşma sevincini yaşıyorum...

        Keşke diyorum şöyle daha az kaotik bir dünyada tek derdimizin Alaçatı’da son yıllarda yediğimiz kazıklar olduğu bir dönemde ilk yazımı yazsaydım... Maalesef 2016’nın bizler için başka planları varmış, dünyanın neresinde olursanız olun 2016 birlikteliğinde bir karmaşa getirdi...

        15 Temmuz’dan beri demokrasimize yapılan saldırı haberlerinden dolayı başka haberler dikkatimizden kaçmış olabilir, ama darbe girişimi haberleri dışında da bizi endişelendirecek durumlar var. İlk yazımda, kadın çalışmaları konusunda çalışan bir feminist aktivist akademisyen olarak sizlerle beni çok tedirgin eden bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum.

        Dün üyesi olduğum bir email grubundan bana birkaç gün önce Huffington Post’ta İngilizce olarak Zeynep Tüfekçi tarafından WikiLeaks ile ilgili yazılan bir yazı geldi.

        Henüz bu konuyla ilgili Türkçe bir değerlendirme çıkmadığı için içeriğini sizlere aktarmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

        KARMAŞA YARATTI

        Son günlerde dünyadaki haberleri de takip ediyorsanız bu WikiLeaks denilen devletlerin baş belası sadece bizimle uğraşmıyor. ABD’deki Demokrat Parti ile ilgili bilgileri de geçenlerde sızdırdığı için Hillary Clinton’un Başkan adayı ilan edilmesinden önce parti içinde bayağı bir karmaşa yarattı. Bizler de WikiLeaks’den son dönemde nasibimizi aldık.

        Darbe girişiminden birkaç gün sonra AK Parti’ye ait olduğu iddia edilen 300.000 üzerinde email paylaşıldı.

        Hemen büyük sırlar ortaya çıktı diye heveslenmeyin, genel olarak bayram tebrikleri, yemek tarifleri, “gülen” yüzler gibi özel yazışmalardan oluşan emaillar an itibariyle pek de uzmanların ilgisini çekmiş gibi görünmüyor.

        Tabii özel yazışmalar yayınlandı diye WikiLeaks Türkiye’de erişim yasağını yedi ama sizler de biliyorsunuz artık memlekette herkes internete erişim uzmanı. Yasaklanan websitelerine VPN ayarlarıyla oynayıp artık ilkokul çocukları bile girebiliyor.

        Asıl kadın gruplarını endişelendiren gelişme kamu yararına herhangi bir bilgi içermeyen bu emaillarda kadınlara çok zarar verebilecek başka bir durumun söz konusu olması. WikiLeaks’in sosyal medyada paylaşmış olduğu bilgiler arasında milyonlarca Türk vatandaşının verileri bulunmaktaymış, özellikle de kadınların. Yanlış okumadınız, 81 ilimizden 79 ilimizde yaşayan kadın vatandaşlarımızın en özel bilgileri-ev adresleri, bazılarının TC kimlik numaraları ve hatta cep telefon numaraları bu veriler arasında.

        BÜYÜK TEHLİKE

        Zeynep Tüfekçi yazısında, kimlik hırsızlığı dışında pek çok kadının onları taciz etmek isteyen eski eşleri, partnerleri veya aileleri tarafından bu verilerle rahat bir şekilde bulunabileceklerini iddia ediyor. Son yıllarda gitgide artan kadına yönelik şiddet haberlerinden sonra koruma altına alınan veya şiddet gördükleri ortamdan kaçıp başka yere sığınan kadınlar açısından bu ciddi bir tehlike.

        Tüfekçi kendi aile üyelerinin verilerine bakarak WikiLeaks’de paylaşılan bilgilerin doğru olduğunu tespit etmiş. WikiLeaks’e Türkiye’de erişimin engellenmesi bu koşullar altında çok önemli bir güvenlik önlemi halinde olsa da yurt dışında olanlar için veya internete VPN değiştirerek erişenler için hala bu veriler siber dünyada erişilebilir halde.

        Ülkemizde demokrasi ve güvenlik konuştuğumuz bu günlerde, siber güvenliğe ve kimlik hırsızlarına da daha fazla dikkat etmemiz gerektiği aşikar.

        Bu konuyla ilgili gelişmelerin takipçisi olmak kadın vatandaşlarımız için artık hayati önem taşımakta...

        Diğer Yazılar