Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İçinden çıkamadığım en derin sorulardan biridir “neden bazılarının hayatları diğerlerinden daha değerlidir?”. Bir lideri korurken, bir yerde direnirken, bir saldırı anında, hayatın normal akışında...

        Madem eşit olduğumuz bir dünyada yaşıyoruz neden bazılarının ölümü toplumu daha fazla etkiler, basında geniş bir şekilde yer alır, ve diğer ölümler isimsiz veya ilgisiz kalır?

        GENÇ BİR KADIN

        Geçenlerde canice öldürülen Hande Kader’in cinayetinin detaylarını okuyunca aklıma gelen sorulardı bunlar.

        Hande ile ilgili çok şey yazıldı: trans bir kadın olduğu, seks işçisi olduğu, bir LGBTİ aktivisti olduğu, vs vs. Benim için ise önemli olan Hande Kader’in 23 yaşında genç bir kadın olduğu ve hayatının baharında katledildiği...

        Trans bir kadın öldürüldüğünde tıpkı başka bir kadın öldürüldüğündeki gibi kimliği delik deşik edilir.

        Mesleği neydi, hangi “yolun yolcusuydu”, ölümüne sebep olan neler yapmış olabilirdi gibi...

        LEKELEYEN

        Halbuki bu tür nefret cinayetlerinin altında yatan en önemli sebep içinde yaşadığımız heteroseksist sistem.

        “Heteroseksizm” Kaliforniya Üniversitesi’nden Gregory Herek tarafından “heteroseksüel olmayan davranış, kimlik, ilişki veya toplulukları reddeden, aşağılayan ve lekeleyen bir ideolojik sistem” olarak tanımlanmakta.

        Kısacası, kadın kadınlığını, erkek erkekliğini bilecek, karşı cinsten hoşlanacak ve erkeklerin egemen olduğu bir toplumda var olacak.

        Bu tanıma uymayan- lar toplum tarafından cezalandırılmakta ve bu sistemin devamını tehdit eden herkese (özellikle erkeklere itaat etmeyen kadınlar ve translara) uygulanan şiddet de bu sistem tarafından meşru kılınmakta.

        İYİ HAL İNDİRİMİ

        Mesela bakınız bir kadın veya bir trans bireyin cinayetinde uygulanan iyi hal indirimlerine.

        “Erkeklik gururumu rencide etti”, “ters ilişki teklif etti”, “başka bir erkekle konuştu”, “benimle cinsel ilişkiyi reddetti” gibi sebeplerden dolayı bu ülkede erkekler kadınları ve transları öldürdüklerinde cezalarına indirim uygulanabilmekte.

        Tabii hakimden hakime uygulama değişse bile, sistemin içinde “erkeklik onuru” diye bir şey var. Maalesef aynı durum söz konusu kadınlar olunca geçerli olmuyor. Kadınlık onuru diye boş yere tepinmeyin, bakın Çilem Doğan ve Nevin Yıldırım’a.

        Çilem kadın örgütlerinin tepkileri sonucu tahliye edilirken, kendisine defalarca tecavüz eden adamı öldürmekten müebbet hapis cezası alan Nevin Yıldırım’a ise herhangi bir indirim uygulanmadı.

        İşte sistemin her bireye eşit olmayan bu durumu yüzünden hem kadın cinayetleri hem de trans cinayetleri politiktir.

        Hatta yaşadığı koşullar yüzünden intihara sürüklenen kadın ve trans bireylerin ölümü de cinayettir.

        DEVAMI YARIN...

        Diğer Yazılar