Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2017’ye keşke daha güzel koşullarda girseydik... Daha yeni yılın ilk saatlerinde Türkiye’nin en önde gelen eğlence mekânlarından Reina’da (yazıyı yazdığım an itibariyle) neredeyse 40 kişinin öldürüldüğü saldırı sonrası yeni yıl için tüm umutlarımız kursağımızda kaldı.

        Son dönemde sık sık yaşadığımız terör saldırılarının hedefleri arasında sadece o an öldürdükleri masum insanlar değil, bu görüntülerin ve haberin yaygınlaşmasıyla toplumun hepsinin terörize olmasıdır. Yılbaşında gerçekleştirilen Reina saldırısı da bu yüzden önemlidir. Reina popüler, pahalı, yabancıların sık sık ziyaret ettiği ve alkolün rahatça tüketildiği bir mekan.

        Dün yılbaşı kutlamalarından hemen sonra yapılan saldırı sonrası yılbaşını sokaklarda veya başka eğlence mekanlarında kutlayan çoğu kişi önümüzdeki yıl kendini güvenceye almak için dışarı çıkmak yerine evinde oturmayı tercih edebilir. Bu bir yaşam tarzına olan bir saldırıdır aynı zamanda.

        Eğlence mekanlarına korkudan gidenlerin sayısı azalabilir ve nihayetinde terör saldırısı yaklaşık 40 kişi öldürmüş ama milyonları korkutarak aslında erişmek istediği sonuçları elde etmiştir.

        KRİZ YÖNETİMİ

        Bu tür saldırıları yaşayan devletler için önemli olan olaylardan ders çıkarıp bir kriz yönetim planına sahip olmaktır. Hatta ülkelerin yaşadıkları terör saldırılarında verdikleri tepkileri, halkla nasıl iletişim kurdukları, bilgi paylaşımını nasıl yaptıkları, hastanelerin ve benzer kurumların nasıl çalıştıkları gibi konularda kriz yönetim yaklaşımlarını analiz eden akademik çalışmalar vardır. İçinde bulunduğumuz dünyada her ülke teröre karşı bir mücadele vermekte. Son dönemde daha sık yaşadığımız bu saldırılar sonrası daha fazla kriz yönetimine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

        BAŞARILI TEPKİLER

        Eylem planımız nedir? Sorumlu kimdir? Halkı kim bilgilendirecek? Şüpheli durumlar halinde neler yapılmalı?

        Her ülke terör saldırısı yaşayabilir ama sonrasında atılan adımlar kaç kişinin öldüğü ve halkın geri kalanının ne kadar olaydan terörize olduğunu belirler.

        Her krizdeki yanlışlarımızı belirlemek bizim başarısız olduğumuzu değil ilerdeki saldırılarda daha başarılı tepkiler vereceğimizi gösterir.

        Her saldırı sonrası tüm kurumların kendilerini eleştirmesi de bu yüzden şarttır.

        Biz vatandaşlara gelince, bu tür terör saldırılarından dolayı yaşam tarzımızı değiştiren davranışlarda bulunmadan önce teröristlerin asıl hedeflerinin bu olduğunu da hatırlayalım.

        Eğer Reina saldırısı bizim dışarı çıkmamızı engellerse, asıl terör budur.

        Diğer Yazılar