Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yılın çok konuşulan ve cinsel tacize karşı kadınların kendi yaşadıklarını paylaşarak bir dayanışma ağı kurduğu #MeToo hareketi ülkemizde henüz istenilen ilgiyi görmedi. Türkiye’de bu kampanyayı BBC Türkçe #SenDeAnlat etiketiyle farklı kadın hikâyelerini yayınlayarak desteklemeye başladı. Etiketi dışında güzel bir girişim olduğu için öncelikle emeği geçenleri tebrik etmek istiyorum ancak #MeToo girişiminin asıl amacı #SenDeAnlat değil. #SenDeAnlat yanlış çevrildiği için aslında bizim mücadele ettiğimiz zihniyeti istemeden tekrarlamış oluyor. İngilizce “me too” dilimizde “ben de” anlamına geliyor.

        “Sen de anlat” sanki bu soruyu soranın kendisi bir şey yaşamamış eğer yaşadıysa da sessiz kalarak bilgi vermek istemediği şeklinde yorumlanabilir. Hâlbuki #MeToo hareketinin özünde sesimizi çıkarmak, kendi yaşadığımız deneyimleri sahiplenerek ve paylaşarak her kadının başına gelebileceğinin altını çizmek, mağduru mağdur olmaktan çıkartıp güçlendiren bir ortam yaratmak ve ortak bir dayanışma ağı sağlamaktır.

        SESSİZ KALMAYALIM

        Maalesef ülkemizde anlatılacak çok fazla cinsel taciz deneyimi bulunmakta. Medyada, siyasette, akademide, özel ve kamu sektörlerinde gücünü sessizlik ve mağdurun suçlanmasından alan eril bir zihniyet hakim.

        Mesela kendi çalışma alanım olan akademide bazı kadınların kadro veya doçentlik aşamasında neler yaşadığını veya kadın öğrencilerini taciz eden erkek öğretim elemanlarını açık açık konuşmuyoruz.

        “Ben de” demek yaşadıklarımın adaletsiz, ahlaksız ve sistematik olduğunu biliyorum demek. Sessizlik sadece bizleri zayıflatıp faillerin aynı güç ilişkilerini kullanarak sistematik baskıyı sürdürmelerine imkân verir.

        ANLATMA ZAMANI

        “Ben de” neler yaşadım: minibüste yanımda otururken kendi bacağına elini sürtermiş gibi yapıp benim bacağıma dokunan mı ararsınız, üniversite mezuniyetim sonrasında Wall Street’te yeni başladığım işteki patronun yılbaşı partisinde erkek çalışanlarına işe aldığı kadınları beğenip beğenmediğini sormasını mı, boşandıktan sonra babamdan büyük bir erkek profesörün cinsel uyumsuzluk yüzünden mi boşandın diye bana soru soracak kadar densiz olmasını mı?

        Ben de yaşadım, bu ülkede kadın olan herkes yaşadı, artık sesimizi çıkarma ve yaşadıklarımızı anlatma zamanı.

        Ben de sizleri kendi yaşadıklarınızı anlatmak üzere sosyal medyada #BenDe etiketiyle paylaşım yapmaya davet ediyorum.

        Diğer Yazılar