Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhuriyet tarihinin en hiddetli ve şiddetli seçimlerini geride bıraktık. Kaybedenler, vesayet gölgesinde kendi statükolarını korumaya çalışanlar oldu. Bu seçimlerden, halkın tercihlerinden sadece siyasilerin çıkarımları olmamalı. Toplumun her bireyi, katmanı, her kurumu ve örgütünün de bu sonuçlardan kendilerine bir şeyler almaları, kendileri ile yüzleşmeleri ve özeleştiri yapmaları gerekir. Kazansalar da kaybetseler de.

        Misal futbol kulüpleri, misal spor federasyonları, misal spor bürokrasisi ve hatta sporcular ve antrenörler.

        Geçmişten gelen habercilik refleksleri, yönetim şekilleri, antrenman metodları, basına yapılan klişe açıklamalar, üretilen düşman metaforları, kutuplaşmalar, vizyonsuzluklar vs... Sporda kanıksanmış mevcut durumun bir halt olmadığını 100 yıldır görüyoruz, son yıllardaki kıpırdanma sadece kanıksanmış yanlışları, algıları ve mevcut durumu değiştirme gayreti ile oluştu. Şimdi topyekûn bir Islahat Dönemi başlamalı hem siyasette hem bireysel hem toplumsal olarak. Elbette spor da bundan payını almalı. Siz buna yeni terminoloji ile ‘Yeniden yapılanma’ da diyebilirsiniz ancak özellikle kulüp yönetimleri tarafından öyle yozlaştırılıp, öyle sakız edildi ki bu kavram, ben Islahatı tercih ettim. Konuyu daha da açalım. Statükoyu yıkmak için önce kanıksanmış algıları, hatalı yönetsel yanlışları değiştirmekle başlayalım sporda.

        Misal sporu, spordan gelenler yönetsin, kulüpler bazında da, federasyonlar bazında da.

        Misal başkanlar iş dünyasından olacaksa da, spor dünyasında şöhrete kavuşmadan, iş dünyasında başarıyı ve şöhreti yakalamış kişilerden seçilsin.

        Misal hakemimiz, antrenörümüz, sporcumuz ülke dışında da başarılı oluyorsa, yazarımızın da yorumcumuzun da ülke dışında başarısı olsun, adı geçsin, esamesi okunsun.

        Misal kulüplerimiz maddi harcamaları ile değil, kazançları ile başarılı sayılsın. İnanın bu yöntemle daha büyük sportif başarılara imza atarlar.

        Misal bürokrasimizde, sporcu, kulüp, federasyon tanımları yeniden yapılsın. Kanunlar, statüler, yönetmelikler bu tanımlama ve yeni yapılarına göre yeniden düzenlensin.

        Yukarıda bahsettiğim her misali ve daha birçoğunu sayfalarca, aylarca yazabilirim ancak önce kafamıza dank etmesi lazım. Statüko küçük olsun, benim olsundan başka bir şeye yaramadı bu ülkede. Hele insanına hiç. Önce bunu iyice anlamamız lazım.

        Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım.

        * Statüko.

        Dünya kulübü Fenerbahçe

        Birçok kez yazdım, söyledim hatta ilk kez yıllar önce Şekip Mosturoğlu’na söylemiştim yanlış hatırlamıyorsam, yanlışsa düzeltsin. “Şu Money League’i filan bırakın, dünyanın en büyük spor kulüplerinden birisiniz. Bunun üzerine iletişim yapın bence” diye.

        Evet seversiniz sevmezsiniz ancak Fenerbahçe bir dünya kulübüdür. Aynı gün takım sporlarında hem kadınlar hem erkeklerde uluslararası düzeyde şampiyon olmuş kaç SPOR kulübü gördünüz?

        Diğer Yazılar