Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORWELL’IN meşhur ‘Hayvan Çiftliği’ isimli kitabında çiftlik sahibi Bay Jones’un yaptığı mezalime karşı Yaşlı Lider Domuz’un kölelik karşıtı, “Bütün hayvanlar eşittir” ilkesini savunan ‘Animalizm’ söylemleri sonrası çiftlikte yaşanan devrim anlatılır. İlerleyen süreçte yönetime gelen domuzların özgürlükçü söylemlerle diğer hayvanları nasıl köleleştirdiği, birbirlerine düşmeleri ve iktidarlarını korumak için yaptıkları entrikalar kitabın başlıca konularıdır. Bu kısa romanın belki de en bilindik sözü şudur: “Bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar ötekilerden daha da eşittir.”

        Sürekli okurlarım bilirler... Yıllardır IOC, WADA, CAS, FIFA, UEFA gibi kurumları sıkça eleştirir ve ‘kar amaçlı’ olmadığı iddiasındaki bu kurumların nasıl para, reyting ve çıkarları doğrultusunda eyyamcılık yaptığını yazar, söylerim. “Olimpizm”, “Dopingle Mücadele” veya “Fair Play” gibi kimsenin hayır diyemeyeceği, ulvi amaçların ardında binbir fırıldak çevrilir. Yazdıkça bu kavramlar üzerinden beslenenler, bana bilendikçe bilenir. Hatta Türkiye’deki ‘en büyükleri’ yüzüme söyleyecek cesareti olmadığından, arkamdan konuşur. Federasyonlara iş yaptığımı iddia eder, dedikodu yapar. Beni kendileri ile karıştırmak gafletine düşerler.

        Bunların peşine düşmüş, olduklarından çok fazla yücelten, cahil cühela veya saftirik azınlık yazar arkadaşımızın dışında artık Türk medyasında kimse yemiyor bu ulvi söylemlerin arkasında dönen dolapları.

        Bunun son örneği geçtiğimiz yıl yaşandı. Usain Bolt’un ardından dünyanın en iyi 3 derecesinden birine sahip Asafa Powell’ın doping testi pozitif çıktı. Bir başka Jamaikalı, 4x100 Kadınlar Olimpiyat 2.’si Sherone Simpson’ın uyuşturucu testi de pozitif sonuç verdi. Ancak CAS cezaları 3’te 1 oranında indirdi. Gerekçe ise belki de spor tarihinde ilk! “Besin takviyesi kirliliği (bozulması)”

        Nasıl bir besin hapı kirlenmesi ise birinde doping çıkıyor diğerinde “Bonzai” kafası yapıyor. Eyyamın böylesi az görülür demeyin sadece kafanızı kaldırıp biraz dışarıya bakın, içeriyi talan etmekten fırsat bulur veya görmek isterseniz. IOC’nin kurduğu ve yönetiminde söz sahibi olduğu CAS kısaca demiş ki: “Bütün atletler eşittir fakat bazı atletler ötekilerden daha da eşittir.”

        Bir yandan doping ile mücadele, olimpizm, diğer yandan Bolt’lu Jamaika sprinterlerinin, gelişmiş ülkelere baş kaldırışı gibi insani söylem ve eylemler! Daha önemli olan olimpiyat oyunları ve atletizmin reytingi, endüstrisi, sponsorları, neması.

        TSYD yarışmasında haber dalında 1.’liği “Olimpiyat şampiyonu dopingli çıktı” haberine verdi. Tebrik ederim kazananı ancak Aslı Çakır’ın davası devam ediyor, bazı sümen altı bırakılan haberler gibi 2004’te doping kullandığı henüz tescillenmedi. Eyyamcılığı artık bariz CAS’ta olmasa da Monaco mahkemesinde kazanma şansı oldukça fazla. Kazanırsa TSYD ödülü geri mi alır, yoksa eyyamı severiz, bizi CAS’ın kararı (ki o da henüz verilmedi) bağlamaz der mi bilemem ama Aslı, Süreyya gibi linç edilmedi, bu bile tek başına çok önemli. O dönemde sonucu nihai olarak netleşmemiş bir haberi, ülkesinin Olimpiyat adaylığı yolunda manipüle edilmemesi için aylardır bilip kullanmayan tüm spor yazarları ve müdürlerine saygılarımı sunarım.

        Ve bir gün kendi sporcusu, hükümeti, başbakanı, bakanı ile ilgili doğal olarak haklı eleştirel haber yapanlar veya acımasızca eleştirenler kadar, kulüp ve federasyon başkanları ile ilgili aynı tonda misal “Aziz Yıldırım şikeci çıktı”, “Demirören’e evrakta sahtecilik suçlaması” veya “Aysal’a halka arz cezası” haberleri yapanların da ödül aldığı günleri görmek umudu ile...

        Ha bu arada dopinge çoğunuzdan fazla karşıyım. Ama eyyama da karşıyım. Eşek Sebastian gibi her şeye muhalif de değilim. Kendimce çözüm yolları için uğraşıyorum. Tavizsiz, hesabını veremeyeceğim hiçbir şeye bulaşmadan; bilmem anlatabildim mi!

        NOT: Şimdi tatildeyim ve Pink Floyd zamanı. Rahatımı bozma. Tatil sonrası şikayetçi olursun büyüklerine, bürokratlara.

        Diğer Yazılar