Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk futbolu can çekişiyor. Hastayı ayağa kaldırmanın yollarını yıllardır yazıyor, anlatıyoruz kimsenin iplediği yok. Problemin çözümü için öyle Quantum fiziğini bilmek gerekmiyor. Teknik-taktik filan da bilmenize, hatta topa ayağınızın değmiş olmasına bile gerek yok. Bininci kez yazıyorum; PARAYI TAKİP EDİN!

        Doğru bir başlangıç olacaktır. Çünkü futbol hakkında bildiğimiz tüm sorunların kaynağı denetimsiz ve kontrolsüz harcama yetkisine sahip kulüp başkanları ve de yönetimleridir. Gerisi o kadar kolay ki!

        Transfer rantı, altyapıdan futbolcu yetişmesinin önündeki en büyük engeldir. Altyapıdan gelen her yıldız adayı futbolcu profesyonel futbol hayatı içinde en az 6-7 yabancı transferinin önünde engeldir. Dolayısı ile menajer-başkan (yönetici)- teknik direktör-futbolcu alışverişlerinin cirosu düşecektir. Ciro düşünce avanta azalacaktır. Mevcut durumda yıllardır cirolar yükseliyor ancak Türk futbolcu havuzu boşalıyor. Ortada topçu kalmadı, ülke sakat tekahütlüğünü yaşayan ya da aklı başında hiçbir kulübün almayacağı yabancı cenneti haline geldi. Üstelik burada sayfiye yerindeymiş gibi yaşıyorlar.

        Futbolda şiddet bir başka konu ama siz yine parayı takip edin. Göreceksiniz ki tribünlerde en çok olay çıkartanlar başkanların veya yöneticilerin, kulüplerin kasaları üzerinden beslediği taraftar grupları veya liderleridir. Bunların bir kısmını kendi koltuğunu korumak için severek başkanlar destekler. Bir kısmı ise saha kapattırarak kulübü gelirleri üzerinden tehdit eder ve amacına ulaşır.

        Şike ve teşvik yine parayı takip ederek çözülür. Kulübünden aylardır para alamayan futbolcu dışarıdan gelen paraya hayır diyemeyecektir. Futbol pastasının büyük kısmını mideye indiren büyüklerin kırıntıları ile beslenmeye alışmış küçüklerin futbolcuları bir de başkanlarının basiretsiz tüccarlığı ile yüzleşince, kötü yola sapmaktan başka çareleri kalmayacaktır.

        Kulüplerin karşılıksız borçları elbette karşılıksız harcamalar ile enkaz haline gelmiştir. Bu borçları büyüttükçe büyüten başkanların, yönetici ve menajerlerin, futbolcuların ve teknik adamların servetlerine bakın. Nereden nereye gelmişler ne vergi ödemişler. Futbolun servetlerine kattığı maddi birikim o kadar kolay takip edilir ve bulunur ki!

        Parayı takip edin, sonra hep beraber futbolu takip etmeye başlarız inanın. Federasyon ve kulüpler denetlenmeden, sınırsız/sorumsuz harcamalar yaptıkça, Türk futbolu her yıl biraz daha geri gidecektir. Zaten yıllardır gitmiyor mu?

        “Tanrı’nın zenginliğe verdiği değer, zenginliği verdiği kişilere bakarak anlaşılabilir.”

        ALEXANDER POPE

        Diğer Yazılar