Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyanın en çok ilgi gören enduro ve turing motosikletlerinin yaratıcısı BMW, tamamen farklı karaktere sahip yeni scooter modeliyle geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyor

        Yıllardır ürettiği büyük hacimli motosikletleriyle dünyanın her yerinde maceracı gezginlerin hayranlığını kazanan BMW Motorrad, ilk kez maksi scooter pazarına girmeye hazırlanıyor. Bir süredir sıradışı bir scooter modeli üzerine çalışmalarını sürdüren BMW’nin tüm dünyaya Milano EICMA Fuarı’nda tanıttığı Concept C, “commuter” yani “banliyö” anlamına geliyor. Özellikle şehir içi trafik sorunlarının çözümü için yenilikçi ve sportif bir bakış açısıyla tasarlanan Consept C Scooter, bir taraftan da gelecekte alternatif bir elektrikli motor fikrine zemin hazırlıyor. Son yıllarda Suzuki, Piaggio, Yamaha ve Honda’nın yeni modellerinin beğenilmesiyle giderek genişleyen büyük hacimli scooter pazarına, BMW’nin de farklı bir güç katacağı tahmin ediliyor. Milano’da yüzünü göstererek heyecan yaratan bu yenilikçi modelin yollara çıkacağı gün merakla bekleniyor.

        Göz alıcı Concept C’de neler var?

        * Yol bilgisayarıyla donatılan LCD monitörde, hız göstergesi, devir saati ve diğer sürüş bilgileri yer alıyor.

        * Ön cam isteğe bağlı olarak yükseltilebiliyor.

        * Aynaların yerine büyük monitörün sağına ve soluna konumlandırılmış 2 LCD ekrandan, arkadaki kameranın aktardığı görüntülerden, geride neler olup bittiği izlenebiliyor.

        * Yeni tasarım maksi scooter’da çift silindirli motor, sürekli değişken şanzıman, önde ikiz fren diskleri, arkada tekli fren diski, ABS ve LED farlar bulunuyor.

        Motorcunun suçu ne?

        İki hafta önce Ordu’da meydana gelen bir motosiklet kazasının görüntüleri, bazı gazete, televizyon ve internet sitelerinde, “Kamyona göz göre göre çarptı”, “Bir anlık dalgınlık” başlıklarıyla yayınlandı. Ama durum gerçekten böyle miydi? Motosiklet içerikli bazı web siteleri dışında hiç kimse kamyonun motosiklete çarpmış olabileceğini sorgulamadı. Kazanın yakınında meydana geldiği akaryakıt istasyonunun güvenlik kamerası görüntülerine göre, 21 yaşındaki Mustafa Güneyli motosikletiyle kendi yolunda ilerlerken, karşı şeritten gelen kamyon sürücüsü aniden benzinciye girmek için sola sapınca çarpışma meydana geliyor... Bu görüntüleri izleyerek bir değerlendirme yapan Motosiklet Teorisi kitabının yazarı Reşat Arbaş, şu an yaşadığı ABD’de de en ciddi kazaların bu şekilde yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu kazaya medyanın bakış açısı son derece yanlı ve cahilce. Açıkça görülüyor ki kamyon karşıdan gelen motosikletin önünü kesiyor. Zavallı motosikletçinin frenlere asılarak çarpışmanın şiddetini azaltmaktan başka yapabileceği bir şey yok. Tam bir ölüm tuzağı. Karşıdan motorsiklet değil de bir kamyon gelseydi o kamyon yine benzinciye döner miydi? Tüm dünyada olduğu gibi ABD’de de en ciddi ve ölümlü motosiklet kazaları bu şekilde meydana geliyor. Buna ABD’de “man slaughter” (katliam) denilir. Cezaevine konulan sürücü de kalan ömrünü tazminat ödemekle geçirir.”

        Diğer Yazılar