Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SON birkaç gündür bir Peter Lik’in, bu ay başında 6.5 milyon dolara satılarak ‘dünyanın en pahalı fotoğrafı’ olan ‘Phantom’ adlı eserine bakıyorum bir de Instagram hesabımdaki ‘benim şaheserlerime’!

        Tıpkı, “Tüm fotoğraflarımdaki temel amaç doğanın gücünü yakalamak” diyen Lik gibi ben de Instagram’daki ‘kadirk’ hesabımdaki ‘eserlerimde’ insan ruhunun derinliklerine inmek ve ağaçların, denizin, kuşların ‘gücünü’ yakalamak için çalışıyorum!

        Ama sonuç ortada; adı açıklanmayan bir koleksiyoner Peter Bey’in Phantom’uyla birlikte üç fotoğrafına toplam 10 milyon dolar öderken benim ‘hiçbir efekten kaçınmadan’ el emeği göz nuru çektiğim fotoğraflarım 80-100 arası ‘like’ üç-beş ‘süper’, birkaç da ‘başparmak’lı ‘el sallamalı’, ‘civciv’li, ‘oynayan kırmızı elbiseli kız’lı, ‘yumruk’lu, ‘öpücük’lü emoji dışında bi b.k almıyor maalesef!..

        SIRADAN BİR POSTER, O KADAR!

        Bir kare fotoğrafla 6.5 milyon doları cebe indiren, deklanşörlere gelesice Peter Lik’e içimden ‘özlü’ sözler saydırırken geçenlerde ‘Phantom’la ilgili bir yazı okudum.

        The Guardian’da sanat yazıları yazan Jonathan Jones, Lik’in 6.5 milyon dolarlık Phantom’u için, “Lüks bir otel odasında görebileceğiniz sıradan bir posterden başka bir şey değil” deyip ekliyor: “Fotoğraf sanat değildir. Teknolojidir! Dijital fotoğraf makinelerinin çağında bunu görmezden gelemeyiz. Mesela benim iPad’im, bakıldığında harika görünen panoramik fotoğraflar çekiyor. Bu beni sanatçı mı yapmış oluyor şimdi! Hayır, sadece ‘fotoğraf çeken’ çok iyi bir alete sahip olduğumu gösterir...”

        FOTOĞRAFTA EKSTRA BİR ŞEY YOK!

        Camcı vitrininde, üniversite kantininde, hastane bekleme odasında ya da kebapçı duvarında görseniz dönüp bakmayacağınız siyah-beyaz bir fotoğrafla 6.5 milyon doları cebe indiren Peter Lik’e hasetimden Jones’un sözlerini ‘like’lamak için işaret parmağımla bilgisayarın ekranını deliyordum neredeyse...

        Tam bu noktada duayen ‘foto muhabiri’ Ara Güler’e atfedilen, “Eğer iş makinede olsa onu yapan mühendis en iyi fotoğrafçı olurdu” sözü aklıma gelip bir an duraklasam da Jonathan Jones, Lik’in Arizona’da Antelope Kanyonu’nda çektiği ve “Bugüne kadar yarattığım en güçlü fotoğraflardan biri” dediği fotoğrafının çerçevesiyle ağzıma vurdu: “Bu fotoğrafta özel hiçbir şey yok! Fotoğrafçı orada (kanyonda) zaten olan şeye ekstra bir şey eklememiş. Google böyle etkileyici doğa fotoğraflarıyla dolu!..”

        PARAYI NEREYE HARCAYACAĞINI BİLMEK

        Instagram’a fotoğraf koyup, ekranda yanacak küçük ‘kalpleri’ görmek için karın ağrısı çeken biri olarak ‘Fotoğraf sanat mı değil mi’ tartışması yapanlara ya da yapacak olanlara “Allah başka dert vermesin!” demek dışında elimden bir şey gelmez.

        Ancak bir ‘like’ fazla almak için fotoğrafının altına tonlarca ‘hashtag’ ekleyen bir ‘sanal âlem sanatçısı’ olarak Jonathan Jones’un Peter Lik’in ‘zevksiz’ fotoğrafına hiç düşenmeden 6.5 milyon dolar sayan ‘isimsiz sanatsever’ için söylediği sözlere katılmadan da edemiyorum: “Bu ‘resme benzeyen şeye’ absürt derecede şişirilmiş bu parayı ‘yüksek sanat’ diye ödeyen kişi parasıyla ne yapacağını bilemeyecek kadar aptal olmalı!”

        Diğer Yazılar