Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖZGÜR irademle bir kasetçalara koyup dinlediğim ilk albüm Rod Stewart’ın kendi adını taşıyan albümüydü. Süleyman abinin dolabında görüp aldığım albümdeki ‘Every Beat Of My Heart’ şarkısına ve de Rod’un daha önce duyduğum hiçbir sese benzemeyen ‘yanık sesi’ne vurulmuştum. Ben 13 yaşındaydım ve o zamanlar şarkıcılar ‘albüm’ değil ‘kaset’ çıkarıyordu.

        Dün dinleyiciyle buluşan ‘The Life of Pablo’ albümü için geçen ay Twitter’da “Tüm zamanların en iyi albümü” diye yazan Kanye West’in bu sözlerini okurken kendi ‘kaset’ tarihim gözlerimin önünden geçip gitti. Aradan geçen onca yıl içinde dinlediğim binlerce şarkı kulaklarımın içinde çınlayıp durdu bir süre...

        Bir yandan “Acaba bizde böyle iddialı bir açıklama yapmaya cesaret edebilecek sanatçı var mı?” diye düşünürken bir yandan da Kanye’nin özgüvenine şapka çıkardım. Her ne kadar 10 gün önce albümünün ‘en iyi’ değil ‘en iyilerden biri’ olduğunu söyleyip bir adım geri atsa da yine de ‘iddiası’ çok cesurca geldi bana.

        BİZİMKİLERİN İDDİASI YOK

        Müzik dünyasında ‘ilk albümün’ 70-80 yıl önce çıktığını düşünürsek Kanye West’in bugüne kadar dinleyiciye ulaşmış milyonlarca albüm arasından ‘kendi albümünün en iyi olduğunu’ söylemesi için mangal gibi bir yüreği olması gerek. Nitekim daha bu iddiayı koyduğu andan itibaren başta Twitter olmak üzere sosyal medyanın her alanında ‘albümün tek bir notasını bile’ duymamış insanlar tarafından dalga geçilip yerden yere vuruldu!

        Tam burada yukarıda sorduğum soruyu yinelemek istiyorum “Bizde Kanye’nin yaptığını göze alabilecek ‘mangal yürekli’ bir sanatçı var mı?”

        Bugünlerde stüdyoda sabahlayan ‘Megastar’ımız Tarkan, yeni albümünün (bizim pop müzik tarihimiz için) ‘tüm zamanların en iyisi’ olduğunu söyleyebilir mi? Sosyal medyadan gelecek tüm tepkilere rağmen böyle bir ‘iddia’ ortaya koymaya cesaret edebilir mi?

        Sezen Aksu, MFÖ, Athena, Sıla, Ajda Pekkan, Kenan Doğulu, Serdar Ortaç ve daha adını sayamadığım onlarca ‘star’ımız yeni albümleri için kahramanca ortaya atılıp ‘tüm zamanların en iyi albümü oldu’ cümlesini kurabilirler mi?

        Sanmıyorum!

        Böyle bir şeyi ‘neden söyleyemeyecekleriyle’ ilgili bir dolu sebep bulabilirler... Ama ne yazık ki Kanye West’in ‘cesareti’ni gösterip ‘tüm zamanların en iyi albümünü’ yaptıklarını söylemek için ihtiyaçları olan tek gerekçeyi; ‘tüm zamanların en iyi albümünü yaptıklarına olan inançlarını’ ortaya koyacak hiçbir sebep bulamazlar!

        MÜHENDİS TARZI ALBÜMLER

        Çünkü maalesef uzun zamandır ‘müzik’ âlemimiz albümün ne olduğunu unuttu, ‘single’lar üzerinden dönüyor. Arada sırada çıkan albümler ise bir bütünlükten uzak, hepsi ayrı telden çalan ‘formül’ şarkıların peş peşe sıralandığı bir çıfıt çarşısını andırıyor...

        Daha da üzücüsü bizim müzisyenlerimiz arasında kimsenin ‘tüm zamanların en iyi albümünü’ yapmak gibi bir hayalinin olmaması sanırım... Geçenlerde Mehmet Erdem, ‘albümlerini bir mühendis titizliğinde’ hazırladığını söylüyordu! Bahsettiği mühendis titizliği, bir önceki albümünde tutmuş şarkısının üç aşağı beş yukarı aynısı bir şarkı ile birkaç tane ‘güvenli cover’ı bir araya getirmek! Ve maalesef piyasadaki birçok albüm böyle ‘mühendis’ titizliğinde hazırlanıyor. Kimse yola ‘tüm zamanların en iyi albümünü’ yapmak için çıkmıyor bizde. En fazla, ‘3-4 ay dayansın sonra önümüzdeki albümlere bakarız kafası’ ve de vizyonsuzluğu yüzünden ülkemizde ‘albümler değil şarkılar konuşuluyor’ çoğunlukla...

        Neyse Kanye West’in ‘The Life of Pablo’su tüm zamanların en iyi albümü olur mu bilmem ama umarım bizim ‘popçularımıza’ bir ilham verir. Albümü geçtim ama en azından Kanye’ninki gibi kendilerine ve de yaptıkları ‘şarkıları’na inanıp bu inancı ortaya koymaya cesaret ederler!

        BENİM ‘TÜM ZAMANLARIN EN İYİ ALBÜMÜ KARE ASIM’

        1-Tom Waits-Frank’s Wild Year

        2-R.E.M-Automatic For People

        3-James-Greatest Hits

        4-Echo and the Bunnymen-Ocean Rain

        Diğer Yazılar