Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKİN bir gün... Tüm istediğim sakin bir gün geçirmek.

        En son ne zaman, hiçbir şey yapmadan, sıkıntıdan patlayarak, sırtüstü yatıp öyle aval aval tavana baktığımı hatırlamıyorum. Ve bunu özlüyorum.

        Her Allah’ın günü ters tarafından kalkan ve sürekli burnundan soluyan bir ülkede boş boş gezinip, sakin bir gün geçirmek en büyük hayali olabiliyor insanın.

        Televizyondaki saçmalıklardan gazetelerdeki haberlere, sosyal medyadaki bitmeyen öfkeden otobüste, minibüste, trafikte, kaldırımda sürüp giden tahammülsüzlüklere, terörden orman yangınlarına, milli takım tartışmalarından ha bire inip çıkan dövize, sonu gelmeyen kredilerden yazın sıcaktan kışın soğuktan mızmızlanmalara ve daha onlarca küçük ayrıntıya öfkelenmekten Hulk'a dönmemize az kaldı gibi geliyor bana.

        Kan beynine sıçramış koca bir gövde gibi hareket ediyoruz ortalıkta... Sanki küçük bir kıvılcımla birbirimizin gırtlağına sarılacakmışız gibi geziyoruz. İşte bu günlerde sık sık kendime, İngilizlerin o meşhur sloganını söylüyorum içimden: Keep calm and carry on! (Sakin ol ve devam et...)

        İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI POSTERİ

        Sosyal medya sayesinde son yıllarda iyiden iyiye patlayan bu slogan 2. Dünya Savaşı öncesi endişeli ve öfkeli İngiliz halkını biraz olsun sakinleştirmek için ortaya çıkmış. İngiliz Enformasyon Bakanlığı’nın savaşa günler kala, 1939’un yaz aylarında halkı panikten uzaklaştırmak için hazırladığı 3 posterden biriymiş. Diğer ikisinde daha şovenist mesajlar yer alırken Kral’ın halkına seslenişi olan ‘Keep calm and carry on’ daha ‘yatıştırıcı’ mesajıyla dikkat çekiyor.

        Posterden milyonlarca basılmış. Ancak 1940’ta savaşla birlikte ihtiyaç nedeniyle başlatılan geri dönüşüm kampanyasında kâğıt hamuru yapılmak üzere toplatılıp imha edilmiş.

        2012’de BBC’deki bir programda 20 tanesi ortaya çıkana kadar orijinal ‘Keep Calm...’ posterlerinden sadece iki tane kaldığı sanılıyormuş.

        Ve bu hafta kalan son orijinal posterlerden biri 20 bin pound başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıkacak.

        BİZE DE BİR ‘KEEP CALM’ LAZIM

        ‘Brexit’le birlikte kafası karışan, “Ne yaptık biz?” diye kara kara düşünen İngilizler, 75 yıl sonra bir kez daha birbirlerine “Keep calm and carry on” diyor anlayacağınız.

        Böyle bir postere bizim de ihtiyacımız var bence...

        Akla gelebilecek her konuda ikiye bölünmüş, birbirine diş bileyen insanlara dönüştüğümüz şu günlerde kafamızı çevirdiğimiz her duvarda “Sakin olun ve hayatınıza devam edin” yazan bir poster görmek iyi gelecektir.

        Bir süredir unuttuğumuz dünyanın en basit şeyini ‘sakince yaşamayı’ birbirimize hatırlatmamız lazım.

        Kırmızı ışıkta durduğumuz için arkadan korna çalanı da, altı üstü bir futbol maçı için zıvanadan çıkanı da, kavga etmeden tartışamayan Meclis’teki siyasetçileri de öfkeden gözlerinin bir şeyi görmediği anlarda nazikçe dürtüp duvardaki posteri gösteririz: “Sakin ol ve hayatına devam et...”

        Diğer Yazılar