Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YAZIN ne olduğunu bilmeyen ben, son birkaç yıldır tam da bu zamanlarda, bazen kendime bile çaktırmadan, “Yaz bitti!” diye sessiz sessiz kederleniyorum. Nereye gittiğimin, ne yaptığımın, ne konuştuğumun hiç önemi yok! Farkında olmadan hayatımdan geçip giden bütün ağustoslara küfredip içimden “Geriye kaç haziranım, kaç temmuzum kaldı?” diye parmaklarımla yıl sayıyorum. Akla hayale gelmedik permütasyonlar, kombinasyonlar yapıp hayat denen abaküsün üzerindeki renkli boncukları bir o yana yığıyorum bir bu yana... Olmuyor! Son birkaç yıldır tam da bu zamanlarda için için “Yaz bitti!” diye deliye dönüyorum... Yaz hiç oralı olmuyor...

        BİR YAZI DAHA ISKALADIM

        Yine bir eylül ve ben kalan yazlarımı üst üste koyup hiç gerçekleştiremeyeceğim planlar yapıyorum. İnsan 40’larının ortasında geriye dönüp baktığında geldiği yol sonsuzluk kadar uzun, gideceği yerse artık birkaç adım ilerdeymiş gibi geliyor.

        Uzun yaşamak gibi bir derdim yok doğrusu. Ama bir yandan da, “Ulan bu yazı da ıskaladım” diye hayıflanıyorum ha bire. Iskalamayıp ‘hedefi 12’den vurmak için’ bir şey yapıyor muyum derseniz; hayır, kılımı bile kıpırdatmıyorum.

        Ama son zamanlarda olur olmaz sohbetlerde bir punduna getirip “Şunun şurasında kaç yaz kaldı ki önümde?” cümlesini kurduğumu fark ettim.

        DÜNYAYA KAZIK MI ÇAKACAĞIM?

        Geçenlerde Galatasaray’ın transferlerini konuştuğumuz bir ortamda arkadaşıma son günlerdeki cümlemi kurdum: “Şunun şurasında kaç yaz kaldı ki önümde!”

        Adam, Tolga Ciğerci ile De Jong orta sahasının G.Saray’ı şampiyonluğa götüreceği üzerine attığı tiradın ardından bu cümleyi duyunca ’ofsayta düşmüş futbolcu’ gibi etrafına bakındı bir süre. Sonra hiçbir şey olmamış gibi oyuna dönüp “Artık insanlar 100 yaşına kadar yaşayabileceklermiş” dedi.

        O ana kadar iki elin parmağı kadar yazım kaldı diye ‘yudum yudum kederlenen’ ben birden “100 yaşına kadar ne yapacağım bu dünyada?” diye düşünmeye başladım.

        ‘BIKTIM ARTIK YAŞLANMAKTAN’

        Geçenlerde Endonezya’nın Cava Adası’nda yaşayan 145 yaşındaki Mbah Gotho, ölümünün bir türlü gerçekleşmemesinden yakınarak,“Bıktım artık yaşlanmaktan, ölmek istiyorum” diyordu. 1870’te doğan Gotho’nun yerinde olduğumu düşündüm. 2116’da hayatta olduğumu hayal ettim. Doğruyu söylemek gerekirse şöyle bir ürperdim. Geçenlerde 70’inci doğum günü hayranları tarafından kutlanan Freddie Mercury, ölümsüzlük bir lanet gibi yakasına yapışan, bütün sevdiklerini kaybederken kendisi dünyaya kazık çakan Connor MacLeod’un öyküsünü anlatan ‘İskoçyalı’ filminin soundtrack’inde “Kim sonsuza kadar yaşamak ister?” diye soruyordu. Freddie bu soruyu sorduğunda 40’larının başındaydı ve 45 yaşında hayata gözlerini yumdu.

        HERKESİN SIRRI KENDİNE

        Ben sonsuza kadar yaşamak istemem herhalde. Ama İtalya’da Acciaroli Köyü’nde yaşaşan bir grup insan tüm insanlığı gömmeye kararlı gibi gözüküyor. Bin kişinin yaşadığı köyde 100’den fazla kişi 100 yaşını geçmiş ve maşallah turp gibiler. ABD’li ve İtalyan bilim insanları son 6 aydır Acciarolililerin uzun yaşamasının sırrını araştırıyor. Geçenlerde İngiliz gazetelerinde haberleri vardı. Amcaların, teyzelerin bir asrı devirmelerinin sırrı öyle pek de ‘sır gibi bir sır’ değilmiş doğrusu. Bol bol sebze yiyorlar, yaz kış yürüyüşe çıkıyorlar, vs...

        2003’te 116 yaşında ölen Kamato Hongo uzun yaşamasının sırrının 2 gün uyuyup 2 gün hiç uyumamak olduğunu söylemiş.

        2009’da 113 yaşında aramızdan ayrılan Henry Allingham, bu ‘dolu dolu geçen’ 113 yılı “Sigara, viski ve de vahşi kadınlara” borçlu olduğunu belirtmiş.

        Dünya durdukça durası güzel insan 117 yaşındaki Emma Morano, günde 3 yumurta yiyerek bu maratona hâlâ devam ediyor. 101 yaşında sonsuzluğa uğurladığımız Jessie Gallan, sağlığında sırrını “Erkeklerden uzak durup hiç evlenmemiş olmak ve örgü örmek” olarak açıklamış...

        SAHİ KAÇ YAZIM KALDI ACABA?

        2 gün uyumam mümkün değil, sigara ağzıma sürmedim, ayda 2 yumurta yersem ne âlâ, örgü konusuna ise hiç girmeyeyim.

        100’ü devirmek, sonsuza kadar yaşamak gibi beklentilerim yok...

        Ama yaz bitti diye üzülüyorum işte.

        Elim ayağıma dolaşıyor resmen.

        Sahi kaç yazım kaldı acaba? Daha kaç eylül çıkarmam gerekecek ömrümden...

        Diğer Yazılar