Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        JOSE Mourinho, “Futbolda hafıza kısadır!” derken Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi kendi sahasında yenememesinin kaçıncı yılıydı bilmiyorum. Ancak benim sevgili Cimbom’um bu ‘yenememe’ serisini 7’den 77’ye herkesin hafızalarına kazıdı sağolsun. Pazar akşamı maçtan sonra ve dün sabah gazetede Fenerbahçeli arkadaşların ‘kalın’ esprilerini savuşturmak için Ülker Stadı’nda sahaya çıkan bizim futbolculardan daha fazla mücadele ettim doğrusu.

        Hatta bir ara, her sataşmaya bir laf yetiştirirken kendi kendime ‘Fenerbahçe mağlubiyeti arsızı’ olduğumu düşündüm. 18 yıldır sahasında yenemediğim adamlara pişkin pişkin cevap vermemin saçmalığı, bizim futbolcuların maç boyunca rakip ceza sahasına girememelerinin saçmalığıyla yarışırdı resmen.

        Sosyal medyada bizim bu ‘yenememe’ halimizle ilgili yapılan esprileri efendi efendi gidip ‘filelerden’ çıkarmaya da razıyım, çünkü hak ettik!

        Ancak dün atılan bazı tweet’leri gördüğümde gerçekten utandım!

        Son günlerde gündemde olan çocuk istismarı ve tecavüz haberlerine göndermelerle yapılan espriler iğrençliklerinin yanı sıra üzücüydü. Hele bunları kadınların yazmasına söyleyecek söz bulamıyorum!

        ALAY ET, CAPS YAP EYVALLAH

        “Son çıkan tecavüz ve istismar yasasına göre Galatasaray isterse Fenerbahçe ile evlenebilir” yazmış bir hanım kızımız! Bir başka hesap “Tecavüz yasası Galatasaray’ı kapsamıyor artık 18 oldular” diye buram buram zekâ kokan bir espri yapmış!

        Aylardır, ‘istismar ve tecavüzle’ mücadele ettiğini yazıp çizen gazeteciler bile ‘+18’ diye tweet atmıştı maçtan sonra...

        Altı üstü bir galibiyet, işin bu kadar bokunu çıkarmak da neyin nesi?

        Alay et, laf sok, espri yap, caps yap tamam eyvallah hakkındır da bir oyunu, bir galibiyeti ‘tecavüz’ üzerinden kutlamak nasıl bir öküzlüktür acaba?

        Bu iğrenç ‘seksist’ dili futboldan çıkarmak için “Eğitim şart” diyeceğim ama maalesef o tweet’leri yazanların çoğu ‘bayağı eğitimli’ insanlar...

        Ama olsun biz yine de bu ‘zihniyetle’ mücadelede eğitimin öneminden vazgeçmemeliyiz.

        HARVARD’DAN SERT TEPKİ!

        Birkaç hafta önce ABD’de Harvard Üniversitesi futbol takımı oyuncularının 2012 senesinde üye oldukları ‘Google grubu’nda üniversitenin kadın futbol takımıyla ilgili yazdıkları 'seksist' yorumlar, okul gazetesi The Harvard Crimson tarafından ortaya çıkarıldı.

        Erkek takımından bir kişi tarafından yazılan ve diğer oyuncuların da paylaştığı raporda kadın takımındaki futbolcular ‘güzelliklerine’ göre değerlendirilmiş, fotoğraflarının yanına bu konuda yorumlar yapılmış: “Baskı altına almayı ve baskı altına alınmayı seven bir kız gibi görünüyor...”

        Bu değerlendirmelerin bir ‘gelenek’ olarak bugün de devam ettiği anlaşıldı.

        Üniversite yönetimi olaya el koydu. Şu anda ABD’deki kalburüstü üniversiteler (Ivy League) arasında erkek futbol takımlarının en iyisi olan Harvard, takımını ligden çekti. Hem de şampiyonluğa bir maç kala!

        Üniversitenin dekanı Drew Faust, erkek futbolcularının davranışının ‘korkunç’ olduğunu söyledi.

        Takımın hocası büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtip, “Yaptığımızın sorumluluğunu alıyoruz ve bu durumdan daha iyi olmak için ders çıkaracağız” diye açıklama yaptı.

        SADECE TARAFTARLAR DA DEĞİL

        Bu seksist söylemler konusunda takım ayrımı yapmıyorum. Bugün Fenerbahçeliler, yarın Galatasaraylılar, Beşiktaşlılar ve diğer takımlılar...

        Sadece taraftarlar da değil üstelik...

        Yorumcunun üç gol atan futbolcuya düğününe gönderme yaparak “Bütün golleri bu akşam attın yarına da bıraksaydın” diye ‘espri’ yaptığı, kaybeden takımın teknik direktörünün canlı yayında muhabire “Bize tevacüz ettiler” dediği bir ülke burası...

        Bir Harvard olmamızı beklemiyorum ama şu ‘galibiyetle tecavüzün’ aynı cümlede kullanıldığı b.ktan espriler konusunda da birilerinin birilerine kırmızı kart göstermesi gerektiğini düşünüyorum.

        Diğer Yazılar