Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        En sık söylediğim yalan “Nasılsın?” diye soranlara “İyiyim” demek sanırım! Bu 6 harflik kelime beni sonu gelmez bir girdabın içinde debelenmekten kurtarıyormuş gibi geliyor. Öyle ya “Nasılsın?” diye soran arkadaşıma “Kötüyüm!” desem hemen ardından “Hayırdır, n’oldu?” sorusu gelecek. Ve ardından, kendimin bile anlamayı başaramadığı bu ‘kötülük’ halini açıklamaya çalışırke n, ‘cehennemin dibi’ne doğru uzayıp giden manasız bir muhabbet başlayacak.

        Güzel oyuncu Zoe Kravitz de benimle aynı dertten mustaripmiş! Ama son zamanlarda ‘tedavi’ oluyormuş:) Kravitz, Elle Dergisi’ndeki röportajında son zamanlarda “Nasılsın?” sorusuna daha gerçekçi cevaplar vermeye çalıştığını söylüyor. Özellikle de Trump’ın seçilmesinden sonra: “Bu seçimden pozitif bir şeyler ortaya çıkmalıydı. Markete gittiğimde ya da garsonla konuşurken ‘Nasılsın?’ dediklerinde belki de hayatımda ilk kez dürüst bir şekilde cevap veriyorum. Örneğin ‘Offfff’ diyorum. Bu bile daha iyi hissetmemi sağladı...”

        Ben bu ‘iyiyim’ hastalığı karşısında Zoe kadar dirençli değilim maalesef! Etrafımda “İyiyim” dememi gerektirecek en küçük bir ‘ışık’ göremezken bile bu saçma yalanı kendime söylemekten vazgeçmiyorum...

        EN MUTSUZ GÜN 9 KASIM!

        Dün belki ‘iyi’ bir şeyler bulurum diye internette gezinirken, Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Cliff Arnall’ın 12 yıl önce bize armağan ettiği ‘Depresif Pazartesi’ye (Blue Monday) denk geldim... Arnall’ın teorisine göre Noel’in ve yılbaşının geçtiği, o dönemlerde yapılan harcamaların faturalarının birer birer gelmeye başladığı ocak ayının üçüncü pazartesisi yılın en -affedersiniz- boktan günüymüş...

        Ve ben ‘gerçek dünyada bulamadığım bir parçacık iyliği aramak için ‘sanal âlemde’ çıktığım yolculuğun daha ilk durağında ‘yılın en karamsar günü’ne tosladım!

        Üstelik bu yılki ‘Blue Monday’ tüm zamanların en fenasıymış...

        Sussex Üniversitesi’nden Dr. George MacKerron ve ekibi Britanyalıların ‘duygu hallerini’ takip etmek için Mappiness adlı bir akıllı telefon uygulaması geliştirmiş.

        Uygulama basit, ‘o gün nasıl hissettiğinize 100 üzerinden bir not veriyorsunuz. MacKerron ve ekibinin geliştirdiği 6 yıldır takip ettikleri uygulamaya bugüne kadar 65 bin kişi 3.5 milyon giriş yapmış. Ve uygulamanın kullanılmaya başladığından bugüne Kraliçe’nin ülkesinde ‘en mutsuz gün’ 55 puanla Trump’ın seçildiği 9 Kasım 2016 günü olmuş.

        Dickens’ın insanlarının ‘en mutlu günleri’ ise yüzde 75.4’le 2010 Noel’i...

        BU YALANA İNANMALIYIM

        Dr. George MacKerron ve ekibi şimdi yeni bir uygulama hazırlamış: me@life! İnsanlar bu uygulamaya kendilerini mutlu ya da üzgün hissetiren şeyleri tuşlayacak. Ekip insanların özellikle işyerinde neden mutsuz olduklarını anlamaya çalışacakmış...

        ‘Deperesif pazartesi’nin mucidi Dr. Arnall, “Depresif pazartesiyi değişim için bir sıçrama tahtası olarak kullanın” diyor: “Kilo verin, sigarayı bırakın, iş değiştirin, hayalinizin peşinden gidin, hayattan alabileceğinizin maksimumunu alıp öyle yaşayın!”

        Mutlu olmanın en basit yolunun ise sevdiğimiz ya da bizim gibi hisseden, düşünen insanlarla daha fazla zaman geçirmek olduğunu söylüyor.

        Trump’ın seçilmesi sonrasında oluşan hayal kırıklığını atlatmanın yolunun, hissettiklerini doğrudan söylemekte, mutluluğu “Kötüyüm!” demekte bulan Zoe Kravitz gibi!

        Yılın en ‘depresif’ gününde odamın penceresinden karşıdaki dev inşaat çukuruna bakıp Zoe’nin babası Lenny efendi vasıtasıyla kulağıma fısıldadığı “Benim yolumdan gidecek misin?” sorusuna cevap veriyorum: “Hayır!”

        ‘Çöpçüler Kralı’nda Hacer’in abilerinden dayak yiyip, ağzı burnu dağılmış halde geldiği mahallede esnafın “Hayırdır kavga falan mı?” sorusuna “Üşüttüm biraz!” diye cevap veren Zabıta Amiri Şakir’in yolundan gideceğim ben...

        Etrafımda onca kötülüğe, umutsuzluğa, karamsarlığa rağmen “Nasılsın?” diye soranlara “İyiyim!” diyeceğim.

        Bu yalana inanmaya ihtiyacım var...

        Diğer Yazılar