Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TROLLÜK ilk ne zaman ortaya çıktı acaba? Dünyanın ilk trolü kimdi? İnsanları nasıl trolledi? Göle maya çalan Nasreddin Hoca’nın yaptığı trollük müydü?

        Trollüğün tarihini yazsa birisi çok eğlenceli olurdu herhalde...

        Neyse sizi daha fazla ‘trolle’meden sadede geleyim.

        Bugünlerde malum sosyal medyada elinizi sallasanız trole değiyor. Başlarda ortaya bir yem atıp bunu yutanlarla dalga geçen ‘sahte isimli’ kişilerdi ‘trol’ler. (Ya da en azından ben öyle biliyordum) Ve doğrusu büyük çoğunluğuna da şakacı, masum ‘çocuklar’ diye sempatiyle bakılıyordu. Ama iş çığrından çıktı. Birkaç yıl içinde “Nerede o eski troller!” dedirtecek yeni bir trol güruhu sosyal medyaya yayıldı.

        Küfreden, aşağılayan, hiçbir şeyi beğenmeyen, insanları taciz eden troller, ‘trollüğün’ tadını kaçırdı. Star Wars’taki ‘Dark Side’ gibi bu ‘kötü troller’ sosyal medyaya hâkim oldu.

        Önceki gün Independent’ta bir yazı okudum. Stanford ve Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları “Trollük günümüzde neden bu kadar yayıgın?” anlamak için bir araştırma yapmış. “Trol doğulur mu olunur mu?” sorusunun cevabını bulmak için yapılan testlerin sonuçlarını açıklamışlar.

        TROLLÜK BULAŞICI MI?

        Araştırmacılar 667 kişiye bir test vermiş. Bazılarına kolay bazılarına ise zor test! Testin sonunda da katılımcılardan bir makale okumaları ve altına yorum yapmaları istenmiş. Teste tabi tutulan kişiler aynı makaleyi okumuş ancak bazıları altındaki yorumlar bölümünde zararsız yorumları, bazıları ise troller tarafından yapılan ‘negatif’ yorumları görmüş.

        Kolay testi çözen ve trollerin yaptığı yorumları görenlerin sadece yüzde 35’i ‘bir trol’ gibi yorum yazmış.

        Zor testi çözen ya da trol yorumlarını okuyanlarınsa yarısı makalenin altına ‘bir trol’ gibi negatif yorum yapmış.

        Hem zor testi çözen hem de trol yorumlarını görenlerin ise yüzde 68’i gercek bir trol gibi makaleyi yerden yere vurmuş.

        HAFTA SONU ‘NEGATİF’LİĞİ!

        Araştırmacılar bu testin ardından işi bir adım ileri götürmüşler. CNN’in yorum bölümünde bir milyondan fazla kullanıcıyı, 200 binden fazla tartışmayı ve 26 milyondan fazla yorumu incelemişler.

        Bu kez ‘trol’ yorumlarının hangi gün ve saatlerde yapıldığına bakmışlar.

        ‘Trol’ yorumların gece geç saatlerde ve haftanın ilk günlerinde yapıldığı ortaya çıkmış. Negatif yorumlar en çok pazar akşamları saat 22.00 ile pazartesi sabah karşı 03.00 arasında yapılıyormuş. Twitter’da en çok ‘aşağılama’, ‘alay etme’ tweet’leri ise pazar akşümüstü saat 17.00 ile 20.00 arasında atılıyormuş.

        ‘Trol’lüğe ruh halinin etkisiyle ilgili bir başka bulgu da, insanların kendi yorumlarına yapılan bir yorum üzerinden girdikleri tartışlarda daha da ‘negatifleştiği’.

        Stanford Üniversitesi’nden Prof. Jure Leskovecn bu duruma, “Olumsuzluk sarmalı” diyor: “Kötü sohbetler kötü sohbetleri doğuyor.”

        ZAMAN VE RUH HALİ ÖNEMLİ

        Velhasıl-ı kelam, yapılan araştırmadan ‘insanların içinde bulundukları şartlara ve ruh hallerine göre ‘trolleşebileceği’ sonucu ortaya çıkmış. İşte bu yüzden çok küçük bir orandaki ‘doğuştan trol’leri saymazsak hemen herkes trollüğe bir klavye kadar uzak... Sosyal medyada öfkeyle bir şeyler yazmadan önce derin derin nefes almak gerek içimizdeki trolün ne zaman ortaya çıkacağını bilemeyiz... En nihayetinden hepimiz trolüz!

        Diğer Yazılar